Rusům vázne stavba armádních objektů v Arktidě, dělníci jsou bez peněz

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Christopher Michel, Flickr.com (CC BY 2.0)

Budování ruských vojenských objektů v polárních oblastech naráží na vážné problémy, dělníci jsou bez peněz, trpí nedostatkem potravin a útokem berou vrtulníky, aby se dostali na pevninu. O problémech s výstavbou ruské armádní infrastruktury zvané Arktický štít dnes informoval ruský tisk. Podle agentury TASS padají žaloby a postup prací vázne.

Ambiciózní plán na opevnění a vyzbrojení severských oblastí Ruska je součástí nové ruské vojenské doktríny, kterou Moskva podpořila miliardovými investicemi do infrastruktury.

V Arktidě rostou nová vojenská letiště, zbrojní sklady a kasárna na nejméně šesti místech - Šmidtově mysu a Wrangelově ostrově na Čukotce, na nedalekých Novosibirských ostrovech, na ostrovech Severní země v Krasnojarském kraji a na souostrovích Nová země a Země Františka Josefa na severu evropské části Ruska.

Defraudace miliardových částek

Podle moskevského rozhlasu jsou na všech místech prakticky stejné problémy: lidé pracují bez výplaty, bez řádného stravování a bez možnosti odjet. Objevují se obvinění z obřích defraudací miliardových částek, na vycestování na pevninu se údajně čeká půldruhého měsíce. Mezi pracovníky stavebních společností prý dochází k potyčkám.

Investorem budování vojenských objektů je státní agentura Specstroj, kterou řídí ministerstvo obrany. Agentura výstavbu části infrastruktury svěřila firmě RusAljans, která podle TASS dostala předem zaplaceno 80 procent celkových nákladů. Stavební práce ale údajně realizovány ani vyúčtovány nebyly. Specstroj smlouvu vypověděl a řízení výstavby se ujal sám. RusAljans ale údajně zakázal svým zaměstnancům opustit pracoviště a na rozestavěných objektech dochází k potyčkám.

Jak se dostat domů

Do věci se podle TASS vložila vojenská policie. Pracovníci stavebních firem jsou vystaveni hrozbám fyzických útoků a odpojení pitné vody. Celkový objem investic vložených do stavby severských vojenských objektů převyšuje částku devět miliard rublů (3,5 miliardy korun), RusAljans dostal z této sumy třetinu.

„Zatímco si stavební firmy vyjasňují vztahy, lidé přemýšlejí o jediném - jak se s Arktidy dostat domů. Severská flotila, pro kterou se objekty budují, odmítá incidenty komentovat,“ napsala dnes na svém webu rozhlasová stanice Echo Moskvy.