S&P hrozí hromadným snižováním ratingů v případě recese

Pokud do eurozóny dorazí recese, což předpokládá řada ekonomů, svůj rating pravděpodobně ztratí Francie, Španělsko, Irsko, Itálie a Portugalsko. Takové varování dnes vyslovila agentura Standard & Poor's. Snížení ratingů hrozí i evropským bankám.

Agentura předpokládá dva možné scénáře vývoje. Takzvaná dvojitá recese, kdy dvě období propadu dělí krátce trvající vzestup, by mohla vydržet čtyři roky. Druhým zvažovaným scénářem je recese spojená s růstem nákladů na půjčování pro firmy. „Přestože naše scénáře berou v úvahu různé diskutabilní předpoklady, domníváme se, že za současných podmínek ilustrují pravděpodobný obecný vývoj,“ dodala agentura.

Pokud bude platit druhá varianta vývoje, státy a banky se podle Standard & Poor's nejhoršímu dopadu recese vyhnou, protože „předpokládáme, že podpůrné mechanismy Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu udrží náklady na správu dluhu postižených zemí nízko a Evropská centrální banka poskytne v letech 2001-2014 prakticky neomezenou pomoc,“ doplňuje zpráva.

Standard & Poor's ale varuje, že pokud bude vývoj horší a o pomoc požádají Španělsko a Itálie, bude nynější záchranná síť nedostatečná.

Obavy o propad eurozóny do recese se objevily se sérií špatných finančních dat od členských států měnové unie, kterou zakončilo včerejší snížení dohadu růstu německého hospodářství na příští rok. Obavy investorů ukázal také průzkum mezi manažery velkých firem odpovědnými za nákup, kteří v září utratili méně peněz, než v srpnu. To se stalo poprvé od podzimu 2009, když se eurozóna dostala z recese.

Agentura předpokládá, že nedělní summit EU „pravděpodobně přinese nový vývoj“, který zahrne do svých odhadů.