S&P snížila rating řady členů eurozóny, Francie přišla o jeden stupeň

Francouzská vlajka

Francouzská vlajka Zdroj: wikimedia.org

Ratingová agentura Standard & Poor's snížila hodnocení dlouhodobé úvěrové spolehlivosti devíti zemí eurozóny. Francie a Rakousko ztratily nejvyšší rating AAA, horší rating mají také Itálie, Španělsko, Portugalsko, Slovensko, Kypr, Malta a Slovinsko. S&P své rozhodnutí odůvodnila nedostatečnými politickými kroky evropských představitelů k řešení současných problémů eurozóny.

V případě Kypru, Itálie, Portugalska a Španělska snížila agentura rating o dva stupně, u zbývajících zemí o jeden stupeň. U Portugalska rating spadl z investičního do spekulativního pásma a Itálie má nyní stejný rating jako Kazachstán. Francie si nejvyšší rating držela od roku 1975. S&P současně potvrdila dosavadní ratingy Belgii, Estonsku, Finsku, Německu, Irsku, Lucembursku a Nizozemsku.

Výhled ratingu u 15 zemí eurozóny je negativní, což znamená, že v letošním nebo příštím roce může agentura rating těchto zemí snížit. Stabilní rating mají pouze Německo a Slovensko.

S&P uvedla, že eurozóna nyní čelí několika tlakům, mezi kterými je zpřísnění úvěrových podmínek, a snižování zadluženosti vlád oslabuje výhled ekonomického růstu. Upozornila rovněž na politické překážky a otevřené spory mezi politiky, které brání vyřešení problémů. Samotná úsporná opatření a rozpočtová disciplína nejsou podle agentury dostačující pro boj z dluhovou krizí.

Analytici upozornili, že krok S&P může zkomplikovat snahy EU na vyřešení dvouleté dluhové krize regionu, protože dále zvýší dluhové náklady zemí, který již jsou nyní vysoce zadlužené. Snížení ratingu Francie by pak mohlo oslabit záchranný fond eurozóny a snížit jeho schopnost pomáhat zemím v nesnázích. Francie je druhým největším ručitelem evropského záchranného fondu EFSF, který má v současnosti nejvyšší rating AAA. Pro zachování tohoto statusu bude nutné, aby členové zvýšili své garance, což by mohlo být politicky nepopulární. Je rovněž možné, že fond o svůj nejvyšší rating přijde.

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble uvedl, že trhy mohou žít i s nižším ratingem členských zemí eurozóny. Rozhodnutí S&P dokazuje, že Evropská unie postupuje správně, když se snaží rychle prosadit stabilizační opatření, dodal ministr. „V minulých měsících jsem se také shodli, že hodnocení ratingových agentur by nemělo být nadhodnocováno,“ řekl. Francouzský ministr financí Francois Baroin uvedl, že snížení ratingu znamená, že Francie bude muset zesílit reformy.

Rating je klíčovým vodítkem pro investory. Čím je vyšší, tím lépe je dlužník vnímám v očích věřitelů, a tím vyšší je pravděpodobnost, že si bude schopen na trhu zajistit levnější půjčky. V případě státních ratingů je to klíčový parametr pro plánování rozpočtu a dluhové služby.

Na předběžné zprávy o možném snížení ratingu některých zemí eurozóny reagovaly již během dne světové finanční trhy poklesem kurzu eura a oslabováním akcií.