Sami se neubráníme, nabereme žoldnéře, tvrdí separatisté z Doněcku

Ukrajinská armáda v centru Slavjansku. Nyní se přibližuje k Doněcku

Ukrajinská armáda v centru Slavjansku. Nyní se přibližuje k Doněcku Zdroj: CTK

O "napjatém klidu před bouří" píší městské úřady východoukrajinského Doněcku na svých internetových stránkách. Dosud klidný život obyvatel metropole povstalecké "Doněcké lidové republiky" znepokojuje jednoho z vůdců povstalců Igora Girkina (Strelkova), který varuje, že město není připraveno na obléhání.

„Ministr obrany“ doněckých rebelů v místní televizi přiznal, že Doněck nyní nedokáže čelit ukrajinské armádě. Vede mírový život a jeho situace podle Girkina odpovídá stavu, v jakém bylo před dvěma měsíci jiné město doněcké oblasti - Slavjansk, který uplynulý víkend ukrajinské vládní síly dobyly.

Kdo bude bojovat za Doněck, může dostat téměř 14 tisíc korun

Girkin přiznal, že povstalci mají problémy s obranou Doněcka i kvůli velkým ztrátám, které v poslední době utrpěli. Starosti jim dělá také nedostatečné týlové zabezpečení a zásobování. Bojovníků je podle Girkina na milionové město málo. Je prý třeba sehnat osm až deset tisíc dalších lidí, ať už „přijdou sami, nebo budou pozváni“.

Podle ruské agentury RIA Novosti se v této souvislosti Girkin svěřil se záměrem vytvořit doněckou „nájemnou armádu“. Její příslušníci by měli dostávat žold pět až osm tisíc hřiven (8600 až 13800 korun) měsíčně.

Neznámí útočníci vyhodili do vzduchu železniční most nedaleko Doněcku. Podle agentury AP za útokem stojí separatisté, kteří tak chtěli ukrajinské armádě odříznout přístupovou cestu do města.Neznámí útočníci vyhodili do vzduchu železniční most nedaleko Doněcku. Podle agentury AP za útokem stojí separatisté, kteří tak chtěli ukrajinské armádě odříznout přístupovou cestu do města. | CTK/APNeznámí útočníci vyhodili do vzduchu železniční most nedaleko Doněcku. Podle agentury AP za útokem stojí separatisté, kteří tak chtěli ukrajinské armádě odříznout přístupovou cestu do města.

Separatisté se stahují do Doněcku od víkendu

Separatisté se před tlakem vládních sil začali od víkendu stahovat do hlavních měst obou separatistických oblastí na východě Ukrajiny - Doněcka a Luhanska, kde se hodlají postavit vládním silám na odpor. V Luhansku, podobně jako v Doněcku, nebyly v noci hlášeny žádné střety.

Povstalecký vůdce: Porošenko měl jít před tribunál pro válečné zločiny

Jiný vůdce doněckých vzbouřenců Andrej Purgin ruskému deníku Komsomolskaja pravda řekl, že v současné době klid zbraní nepřipadá v úvahu. Tvrdil přitom, že jednotky ukrajinské armády, Národní gardy a vojsk ministerstva vnitra zapojené do operace proti vzbouřencům nevytvořily dostatek koridorů pro odchod civilního obyvatelstva z oblastí bojů.

Kromě toho požadoval, aby Kyjev objasnil osud čtyř stovek „nezvěstných“ povstalců. „Byli vzati jako rukojmí… Prezident Petro Porošenko by měl jít před haagský tribunál pro válečné zločiny,“ dodal v této souvislosti.

Purgin se rovněž vyslovil pro to, aby na východ Ukrajiny přijelo více pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Mělo by jich prý být alespoň 400, z toho 150 z Ruska.

V ranních hodinách došlo k bojům na ukrajinsko-ruském přechodu Marynivka-Kujbyševo, jak informovala agentura RIA Novosti. Na ukrajinské straně bylo podle ruských pohraničníků slyšet střelbu a exploze. Jeden granát dopadl i na ruské území asi 800 metrů od hranice. Nikdo nebyl zraněn. Jinak však k bojům v podstatě nedošlo.

Vývoj ukrajinské krize
21. listopadu 2013 - Ukrajinská vláda zastavila přípravy podpisu asociační dohody s EU. Předseda vlády Mykola Azarov zároveň vyzval k rozšíření hospodářské spolupráce s Ruskem.
22. listopadu 2013 - V Kyjevě vypukly protivládní demonstrace, které se rozšířily i do dalších měst a postupně si vyžádaly desítky obětí na životech.
29. listopadu 2013 - Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč na summitu Východního partnerství ve Vilniusu nepodepsal asociační dohodu s EU.
21. února 2014 - Prezident Janukovyč a opoziční předáci Arsenij Jaceňuk, Vitalij Kličko a Oleh Ťahnybok podepsali dohodu o ukončení krize.
22. února 2014 - Poslanci sesadili prezidenta Janukovyče a na 25. května vyhlásili prezidentské volby. Janukovyč uprchl, jeho úřad dočasně převzal předseda parlamentu Oleksandr Turčynov.
17. března 2014 - EU, USA a další země schválily sankce vůči představitelům Ruska a Krymu. Později byly sankce rozšířeny.
21. března 2014 - Rusko formálně završilo připojení Krymu k Rusku, které obyvatelé Krymu 16. března schválili v referendu.
- Ukrajinský premiér Jaceňuk podepsal s lídry unie na summitu v Bruselu politickou část asociační dohody EU s Ukrajinou.
6. dubna 2014 - Na východě Ukrajiny vypukly boje mezi proruskými radikály a oficiálními ukrajinskými silami.
25. května - Prezidentské volby vyhrál podnikatel Petro Porošenko, který získal 54,7 procenta hlasů, a byl tak zvolen již v prvním kole.
7. června 2014 - Porošenko byl inaugurován.
20. června 2014 - Ukrajinský prezident nařídil jednostranné zastavení palby v rámci mírového plánu, který předpokládá odzbrojení povstalců a jejich svobodný odchod z Ukrajiny.
21. června 2014 - Ruský prezident Vladimir Putin podpořil Porošenkovo rozhodnutí vyhlásit příměří.
23. června 2014 - V Doněcku se konalo první přímé jednání mezi vzbouřenci a zástupci vlády. Jednání vyústilo v závazek oboustranného zastavení palby. Příměří bylo 27. června prodlouženo do 30. června, bylo ale porušováno.
24. června 2014 - Putin navrhl horní komoře parlamentu, aby zrušila právo, které mu na jaře udělila k nasazení armády na Ukrajině k ochraně ruských krajanů. Parlament tak učinil 25. června.
27. června 2014 - Představitelé EU na summitu v Bruselu podepsali ekonomickou část asociační dohody s Ukrajinou.
30. června 2014 - Na Ukrajině ve 21:00 SELČ oficiálně skončilo příměří.
1. července 2014 - Ukrajinské vládní jednotky obnovily operace proti proruským povstalcům. Putin obvinil Porošenka z veškeré odpovědnosti za pokračování bojů.
2. července 2014 - Naději údajně přineslo jednání ministrů zahraničí Německa, Ukrajiny, Ruska a Francie v Berlíně. Podle šéfa německé diplomacie Franka-Waltera Steinmeiera se Ukrajina a Rusko domluvily na krocích k uklidnění situace.
4. července 2014 - Ukrajinská armáda dobyla městečko Mykolajivka v Doněcké oblasti.
5. července 2014 - Ukrajinské síly vnikly do bašty povstalců na východě Ukrajiny Slavjansku. Separatisté město opustili a prezident Porošenko dal armádě rozkaz vztyčit nad radnicí ukrajinskou vlajku.
6. července 2014 - Separatisté se stahují do Doněcku. V očekávání střetu s ukrajinskou armádou posilují obranu. Místní obyvatelé z města prchají
7. července 2014 - Tábor demonstrantů na kyjevském náměstí Nezávislosti byl napaden neznámými útočníky.