Šance pro Řecko? Mohlo by být solární velmocí, navrhuje Schmidt

Solární energie

Solární energie Zdroj: E15

Řecku můžeme a musíme pomoci, a to prostřednictvím jeho účasti na řadě projektů. Země by například mohla do střední Evropy dodávat solární energii během přechodu Německa a dalších států na alternativní zdroje. V deníku Die Zeit to napsal jeho vydavatel a bývalý německý kancléř Helmut Schmidt.

Pokud Řecko vyhlásí platební neschopnost, bude muset Evropa znovu nastartovat jeho hospodářství. „Nemám na mysli přímo nějaký nový Marschallův plán… Výchozí situace je dnes jiná,“ uvedl exkancléř.

Řecko potřebuje dlouhodobý plán, který mu zajistí produktivitu. Tento program musí tvořit konkrétní projekty, „například zapojení Řecka do energetické transformace, aby mohla být z Athén do severní a střední Evropy dovážena sluneční energie. Nebo projekty na výstavbu infrastruktury či například spolupráce s personálními agenturami, která pohltí část enormní nezaměstnanosti mládeže,“ napsal Schmidt.

Šéf německých vlád 70. a 80. let považuje za zásadní, aby se evropské státy navzájem co nejvíce podporovaly, jinak ztratí vliv v celosvětovém měřítku. Vliv kontinentu (včetně Ruska) totiž klesá, podíl Evropy na světovém hrubém domácím produktu za posledních 50 let klesl z 30 na 10 procent. Je to také jediný kontinent, jehož populace se zmenšuje.

Jak bývalý kancléř dodává, řecká záchrana se neobejde bez peněž daňových poplatníků. Pokud Athénám nyní pomůže Evropská unie, náklady ponesou její občané. Pokud ne, Řecko nedokáže dostát svým závazkům, což poškodí jeho věřitele, tedy převážně evropské banky. Za takto oslabené banky se pak bude muset zaručit stát, a to se opět neobejde neb nákladů.

Pokud se EU pro takový program rozhodne, bude jej muset řídit nějaký důvěryhodný správce. V Řecku či Německu jej ale Schmidt nedovede najít, také dosažení shody ohledně jeho pravomocí bude velmi složité, i když nevyhnutelné.

V závěru svého textu se Schmidt odvolává na 2500 let trvající historii Řecka, kolébky demokracie. To je další důvod, proč by Evropa neměla váhat Řecku poskytnout pomoc.

To ale podle vysoko postaveného představitele německé vlády, jejž cituje Reuters, jen tak nebude. Na blížícím se summitu EU totiž podle něj pravděpodobně nepadne rozhodnutí o spoluúčasti soukromých investorů na záchraně země, jednání jsou teprve na začátku.