Řekové vybírají účty a skupují zlato

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

V obavách ze státního krachu začali řečtí občané rušit své spořicí účty a investovat jinam, především do zlata. Jak uvedl deník Financial Times (FT), za měsíc nyní průměrně vyberou 1,5 až dvě miliardy eur (až 48,4 miliardy korun).

Prodávají se zejména zlaté mince. „Když začala globální krize, naše prodeje mincí poprvé překonaly prodeje neraženého zlata. Nyní je prodáváme v poměru pět ku jedné,“ řekl deníku Harry Krinakis z firmy Sepheriades, která obchoduje s drahými kovy.

Loni majitelé zrušili spořicí účty v hodnotě 30 miliard eur (726 miliard korun), což podle řecké centrální banky představuje asi 12,3 procenta všech úspor. Střadatelé také převedli asi 8 miliard eur do kyperských bank, letos se ale tento proud kvůli obavám ze stavu ostrovní ekonomiky zastavil.

Podle FT tak lidé dávají najevo velkou nedůvěru vládě premiéra George Papandreoua. Přesto ale jeho kabinet včera večer získal důvěru v třísetčlenném parlamentu, ve kterém mají premiérovi socialisté většinu šesti křesel.

„Bojí-li se někdo bankrotu Řecka, pak vlastně sází na pád řeckých bank a dost možná i na bankrot dalších předlužených zemí, jako je Portugalsko, Irsko, Španělsko či Itálie. A to už by nejspíš nezahýbalo jen Evropou, ale celým světem,“ uvedl hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora. Podle něj hrozí nebezpečí, že cena zlata, která se nyní pohybuje poblíž absolutního rekordu, prudce spadne. To se stalo i na začátku světové finanční krize v USA, kdy se drahý kov během několika měsíců propadl o 35 procent.

Vybrané peníze ale nekončí jen ve zlatě, někteří lidé je nechávají doma či je ukládají do bankovních bezpečnostních schránek. „Kdo se nyní stará o úroky?,“ vysvětlil jeden z účastníků včerejšího protivládního protestu v Athénách. Další obvyklou možností je podle FT investování do půdy, jejíž ceny se propadly po přijetí prvního záchranného balíčku od eurozóny.

Úspěch řeckého premiéra na půdě parlamentu vyvolal posílení eura, které se nyní prodává přibližně za 1,438 dolaru. Pokračování současné vlády totiž zvyšuje pravděpodobnost, že Řecko přijme navrhovaný záchranný balíček v hodnotě 12 miliard eur. Pokud se nyní země vyhne dalším dluhům, mohlo by to podle Reuters obnovit důvěru trhů v jednotnou evropskou měnu.

Největší veřitelé Řecka (podle studie banky Banclays Capital):Největší věřitelé Řecka (podle studie Barclays Bank)Největší věřitelé Řecka (podle studie Barclays Bank)Největší věřitelé Řecka (podle studie Barclays Bank)Největší věřitelé Řecka (podle studie Barclays Bank)Největší věřitelé Řecka (podle studie Barclays Bank)Největší věřitelé Řecka (podle studie Barclays Bank)