Sankce EU poprvé postihnou ruské firmy, dodávku vojenských lodí neohrozí

Francouzská válečká loď třídy Mistral

Francouzská válečká loď třídy Mistral Zdroj: CC BY-SA 2.0 FR: Rama - Wikimedia Commons

Evropská unie rozšířila sankce vyhlášené kvůli ukrajinské krizi. Nově se dotknou dalších 13 lidí. Unijní diplomaté se navíc dohodli poprvé postihnout i firmy. Sankce tak dopadnou na dvě společnosti sídlících na Krymu, opět se ale vyhnou zbrojnímu kontratku Paříže s Moskvou.

Diplomaté členských zemí minulý týden předběžně dohodli rozšíření právního základu sankcí, které dosud mohly směřovat jen vůči konkrétním lidem podílejících se na podkopávání územní celistvosti a suverenity Ukrajiny.

Dosud se zmrazení majetku a zákaz vstupu do EU dotýkal 48 osob od ruských politiků, včetně členů vlády a významných osob z parlamentu, přes vojáky a pracovníky tajných služeb až po ukrajinské separatisty. Nově mohou sankce zasáhnout také ty, kdo ohrožují bezpečnost na Ukrajině a brání v práci mezinárodním organizacím.

Zcela nově mohou být sankcemi postiženy firmy, které měly prospěch z ruské anexe Krymu, tedy například převzaly tamní majetek patřící dosud ukrajinským společnostem. EU tak nově začala postihovat i právnické osoby, krok však stále spojuje jen s Krymem. Sankce, kterými ruské firmy postihují Spojené státy, jsou daleko širší.

Dvě firmy, jejichž zařazení na seznam je signálem změny dosavadního přístupu unie, jsou společnosti Černomorněftěgaz a Fedosija. Jejich majetek v březnu fakticky zkonfiskovaly mezinárodně neuznané proruské krymské úřady.

Nová jména na sankčním seznamu
Vjačeslav PonomarjovLídr separatistů ze Slavjansku, který se sám prohlásil za strostu města.
Vjačeslav VolodinPrvní náměstek šéfa kanceláře ruského prezidenta
Vladimir ŠamanovVelitel ruských výsadkových vojsk
Vladimir PliginŠéf ústavního výboru ruské Státní dumy
Natalija PoklonskáKrymská vrchní státní zástupkyně, která funkci přijala během ruské okupace

Francie zbrojní kontrakt dodrží

Ani další kolo sankcí se ale nedotkne francouzského zbrojního kontraktu s Ruskem. Paříž se smlouvy v hodnotě 1,2 miliardy eur (33 miliard korun) na dodání tří lodí třídy Mistral nehodlá vzdát. „Kontrakt je zaplacen, a kdyby nebyl dodržen, přišel by finanční postih,“ uvedly zdroje agentury Reuters. „Pokutu by dostala Francie. Je příliš jednoduché říct, že se má Francie toho prodeje vzdát.“

První loď s názvem Vladivostok by měla být dodána do letošního posledního čtvrtletí. Druhá, která byla pojmenována po krymském přístavu Sevastopol, má být dodána do roku 2016. Letos v červnu by na instruktáž do Francie mělo přijet zhruba 400 ruských námořníků.

Například Německo vývoz zbraní do Ruska už zastavilo. Ministerstvo hospodářství zablokovalo zakázky v hodnotě více než pěti milionů eur a přezkoumává již dříve udělená povolení v hodnotě desítek milionů eur. Všechny nové žádosti odmítnuty. „S ohledem na současnou politickou situaci nebudeme udělovat žádná povolení na vývoz vojenského materiálu do Ruska,“ uvedlo ministerstvo.