Sankce poškodí živořící krymskou turistiku

Krymské pobřeží

Krymské pobřeží Zdroj: CC BY-SA 2.0: Nick Savchenko via Flickr

Krymu se po ruské anexi nedaří přilákat tolik turistů jako v minulých letech. Neuznaná vláda poloostrova aktuálně odhaduje, že letos tam dorazí nanejvýš tři miliony dovolenkářů, loni jich přitom bylo šest. Další ranou pro místní cestovní ruch je zastavení činnosti nízkonákladové letecké společnosti Dobrolet, která se dostala na černou listinu Evropské unie.

„V souvislosti se zrušením nájemních smluv na letadla Boeing-737-800 kvůli sankcím uvaleným Evropskou unií na leteckou společnost Dobrolet zastavujeme od 4. srpna dočasně všechny lety,“ uvedla dceřiná firma Aeroflotu, která na Krym létala od června. Kvůli postihům přišla i o pojištění, dohody o opravách a údržbě strojů a poskytování leteckých informací.

Ruské ministerstvo dopravy však tvrdí, že sankce přístup na poloostrov příliš neztíží. „Letiště v Simferopolu v současnosti přijímá a vysílá kolem šestnácti tisíc pasažérů denně. každých 24 hodin obsluhuje 110 až 120 letů z více než třiceti ruských měst organizovaných dvaceti pěti společnostmi. Dobrolet prováděl osm zpátečních letů denně,“ citovala jeho stanovisko agentura RIA Novosti. Úřad uvedl, že na šedesát tisíc lidí, co si u Dobroletu zakoupilo letenky do Simferopolu, je může do půlky září využít u společnosti Orenburg Airlines.

3 miliony turistů letos v nejlepším případě čekají krymské úřady. To je polovina oproti loňsku

Ukrajinci své letní cesty na Krym výrazně omezili a cestovní ruch je na Rusech značně závislý. Jiná než letecká doprava na zabrané území je pro ně komplikovaná. Moskva letenky kvůli podpoře regionu dotuje, k naplnění místních kapacit to však nestačí. Když už hosté dorazí, vybírají si hlavně lázně a velké hotely. Šéfka asociace malých hotelů na Krymu Valentyna Marnopolska ukrajinským novinářům řekla, že jejich obsazenost se nyní pohybuje kolem třiceti až čtyřiceti procent. „Loni jsme prakticky neměli volná místa,“ podotkla. Mnoho místních obyvatel je přitom zvyklých na letní přivýdělky z pronájmu pokojů.

Ruské cestovky krachují
V zahraničí zůstalo podle informací AFP uvězněno na 27 tisíc Rusů kvůli úpadku cestovní kanceláře Labirint. Agentura uvádí, že v posledních třech týdnech jde už o čtvrtou zkrachovalou ruskou společnost. Rusové v důsledku kombinace politických a ekonomických faktorů omezují cesty do zahraničí, velkou roli přitom hraje propad rublu. „Obáváme se, že toto je teprve začátek a že nastane dominový efekt,“ řekla stanici Echo Moskvy mluvčí Ruské federální turistické agentury Irina Ščegolkova.