Sarkozy: Euro nesmí padnout, ať se Řekové rozhodnou jakkoli

Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy Zdroj: CTK

Nejvyšší činitelé Francie a Německa - dvou největších ekonomik eurozóny - dnes poprvé otevřeně naznačili možnost odchodu Řecka z měnové unie, pokud nepřijme dohodnuté řešení krize. Po prvním dnu jednání G20 v Cannes řekli francouzský prezident Nicolas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová, že záchrana eura je důležitější než záchrana Řecka a že Řecko samo musí prokázat vůli zůstat v eurozóně.

„Jasně jsme řekli, že chceme, aby Řecko zůstalo v eurozóně, nemůžeme si to ale přát, jestliže to Řecko nebude chtít samo,“ řekl Sarkozy. „Musíme bránit měnu. Nemůžeme přijmout rozpad eura, to by znamenalo rozpad Evropy,“ dodal. Oba lídři si ve středu večer pozvali do Cannes nejvyšší řecké představitele, aby je upozornili na to, že Atény už nedostanou ani cent pomoci, dokud nepřijmou to, na čem se s nimi eurozóna dohodla. Sarkozy s odkazem na dnešní bouřlivý politický vývoj v Aténách uvedl, že středeční vzkaz Francie a Německa vůči Řecku měl na Atény vliv ve správném směru.

„Z eura plyne přijetí zodpovědnosti všech těch, kdo se na něm podílejí. Mezi členy existuje solidarita, musí se však respektovat minimální společná pravidla. To bylo včerejší poselství kancléřky (Angely Merkelové) a mě. Jsem velmi rád, že v Řecku jsou politici, kteří to chápou,“ prohlásil prezident.

Merkelová novinářům v Cannes řekla, že zajištění stability eura je vyšší prioritou než garantování členství Řecka v měnové unii. Kancléřka zopakovala, že Řecko nedostane další část záchranného úvěru, dokud jednoznačně nepřijme nový záchranný balík, který evropští činitelé schválili na summitu minulý týden.

Na summitu se řešilo zavedení nové úvěrové linky ohroženým zemím

Představitelé USA, Číny a Ruska na summitu vyvinuli na evropské lídry tlak na urychlení kroků k zadržení dluhové krize. „Evropa by si měla pomoci sama. Evropská unie k tomu má vše potřebné - politickou autoritu, finanční zdroje a podporu řady zemí,“ řekl ruský premiér Dmitrij Medveděv.

Kanadský premiér Stephen Harper řekl, že šéfové vlád diskutovali o krizovém plánu pro případ odchodu Řecka z eurozóny. Podle jiných činitelů se také v Cannes jedná o tom, jak ochránit velké země eurozóny jako Itálii a Španělsko před pádem do hluboké dluhové krize.

G20 podle informovaných zdrojů také zvažuje návrh Mezinárodního měnového fondu (MMF) zavést novou úvěrovou linku na pomoc zemím ohroženým ekonomickými otřesy mimo jejich kontrolu a nalít do globální ekonomiky miliardy dolarů prostřednictvím zvláštní alokace své měny SDR, takzvaných Zvláštních práv čerpání. To by mělo posílit finanční stabilitu, kterou podkopává nejistota kolem dluhové krize eurozóny.