Sarkozy si užil 15hodinový výslech. Prý aktivně uplácel a zneužil svůj vliv

Nicolas Sarkozy

Nicolas Sarkozy Zdroj: CTK

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy byl v noci na středu předán vyšetřujícímu soudci kvůli podezření z aktivního úplatkářství, zneužití moci a porušení služebního tajemství. Informovala o tom agentura Reuters. Exprezident byl v úterý ráno zadržen a poté celý den vyslýchán v korupční a odposlechové kauze.

Rozhodnutí následovalo po 15hodinovém zadržení. Podobný postup vůči bývalé hlavě státu je podle médií bezpříkladný od začátku takzvané páté republiky ve Francii v roce 1958.

Podle francouzského práva zahájení formálního vyšetřování znamená, že existuje závažný důkaz nasvědčující pravděpodobnému podílu podezřelé osoby na trestném činu. Sarkozy obvinění popírá.

Vyšetřující soudce má podle deníku Le Monde tři možnosti: osobu obvinit a uvalit na ni vazbu, dále ji vyšetřovat jako podezřelou či jen vést v případu jako svědka.

Není v "tom" sám

Policie v případu od pondělka vyslýchala také Sarkozyho advokáta Herzoga a dva členy prokuratury Gilberta Aziberta a Patricka Sassousta. Oba mají být také vyšetřováni.

Sarkozyho případ se týká především podezření, že se prostřednictvím Herzoga pokusil získat tajné informace o očekávaném rozhodnutí kasačního soudu v jedné své právní kauze výměnou za příslib prestižního postu v Monaku pro Aziberta. Šlo o vyšetřování, zda od nejbohatší ženy Francie Liliane Bettencourtové, dědičky kosmetické firmy L'Oreal, přijal peníze na podporu své volební kampaně v roce 2007.

Náhlý obrat ve vyšetřování podezření z korupce, které začalo 26. února, přichází v době, kdy Sarkozy je v zemi stále více zmiňován jako možný zachránce své opoziční konzervativní strany UMP, která se ocitla v bezprecedentní krizi v důsledku skandálu kolem falešných faktur. Sílilo volání, aby se Sarkozy vrátil do čela strany a v příštích volbách opět usiloval o prezidentský úřad.