Sasko náhle odložilo žádost o zápis Krušnohoří na seznam UNESCO

Krušnohorský Klínovec

Krušnohorský Klínovec Zdroj: ctk

Sasko překvapivě stáhlo svou žádost o zapsání Hornické kulturní krajiny Krušnohoří/Erzgebirge na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Chce ji přepracovat a podat znovu příští rok. O zápisu na prestižní seznam se přitom po letech příprav mělo rozhodnout už na červencovém zasedání výboru UNESCO v Istanbulu. Na projektu Sasko spolupracuje s Karlovarským a Ústeckým krajem. Podle českého ministerstva kultury došlo k dočasnému stažení žádosti po dohodě s českou stranou.

Pro hejtmana Karlovarského kraje Martina Havla (ČSSD) byla informace o stažení přihlášky saskou stranou novinkou. ČTK řekl, že se v následujících dnech pokusí zjistit, proč se tak stalo a jaký bude další vývoj žádosti.

Mezinárodní rada památek a sídel (ICOMOS), která dává doporučení k přijetí či nepřijetí památek na prestižní seznam, žadatelům o zápis krušnohorských hornických památek podle DPA nedávno doporučila, aby svůj koncept ještě propracovali. Na základě tohoto doporučení se Drážďany rozhodly žádost dočasně stáhnout.

Velmi nadějné vyhlídky

Tuto informaci potvrdilo i české ministerstvo kultury, podle kterého ICOMOS považuje vyhlídky česko-saské nominace na úspěch za „velmi nadějné“, požaduje ale zpřesnění nominační dokumentace. Sasko stáhlo žádost po dohodě s českou stranou, uvedlo ministerstvo.

Organizátoři projektu na saské straně by chtěli přihlášku podle dnešního prohlášení podat znovu, co nejdříve to bude možné. Podle saského ministerstva vnitra by nová verze měla být hotová do 1. února 2017. Původní česko-německou přihlášku UNESCO dostalo již v roce 2014.

České ministerstvo kultury uvedlo, že hodlá společný projekt i nadále podporovat, neboť má prý vysokou naději na úspěch. Je i příkladem dobré sousedské spolupráce, uvedlo ministerstvo.

Unikátní pozůstatky hornické činnosti

Krušnohoří je unikátní především díky pozůstatkům hornické činnosti. V regionu se zachovala jak středověká, tak novější důlní díla. Na české straně by se na prestižní seznam UNESCO chtěl dostat například Jáchymov, Abertamy, Boží Dar či Horní Blatná, na německé města Freiberg nebo Annaberg-Buchholz.

O tom, že saská strana zvažuje stažení a dopracování žádosti, věděl senátor a starosta Božího Daru Jan Horník (STAN). „Oficiálně to ještě nevíme, ale asi se naplnilo to, že saská strana raději žádost stáhne a dokumenty doplní. Podle mě je lepší, když se procedura na půl roku nebo rok přeruší, než abychom kvůli nějaké maličkosti o zařazení na seznam přišli,“ řekl Horník ČTK.

Jak upozornil, zatímco na české straně Krušných hor jde o výrazně menší počet památek a navíc často soustředěných do jednoho území, na německé straně jde o desítky památek rozesetých po celých Krušných horách. I proto zřejmě byla příprava podkladů na saské straně komplikovanější.