Saúdská Arábie nahradí vzdušné útoky na Jemen novou operací

Poničený dům v Jemenu

Poničený dům v Jemenu Zdroj: ctk/AP

Koalice pod vedením Saúdské Arábie oznámila novou fázi vojenské operace proti šíitským povstalcům v Jemenu. Vzdušné útoky nahradí operace s názvem Navrácení naděje, informoval mluvčí koalice generál Ahmad Asírí. Země pod vedením Saúdské Arábie se zaměří na posilování bezpečnosti v Jemenu, jejich cílem ale také bude zabránit povstalcům v dalším postupu. Írán, který je spojencem šíitských rebelů, konec bombardování vítá.

„Koalice bude nadále bránit povstaleckým milicím v dalším pohybu nebo v jakýchkoliv operacích,“ cituje Asírího agentura Reuters. Účel dosavadní letecké operace byl prý splněn, zejména co se týče likvidace hrozby pro Saúdskou Arábii a sousední země, jakou představují těžké zbraně.

Cílem nové operace je ochrana civilistů, pokračování boje proti terorismu, evakuace cizinců v Jemenu a posílení humanitární a lékařské pomoci lidem v Jemenu, uvádí se v prohlášení, které zveřejnila státní agentura Spa. Podle Asírího bude nová operace „kombinací politických, diplomatických a vojenských kroků“.

„To, že bylo zastaveno vraždění nevinných a bezbranných lidí, je rozhodně krok kupředu,“ uvedl podle Reuters mluvčí íránského ministerstva zahraničí.

Desítky mrtvých za jeden den

Saúdská Arábie a několik dalších sunnitských zemí bombardování v Jemenu zahájily před necelým měsícem. Útoky mířily proti pozicím šíitských povstalců a jejich skladům zbraní. Jen za dnešek při náletech zahynulo asi 30 lidí, mezi nimi mnoho civilistů, připomíná britská BBC s tím, že koalici se do značné míry postup šíitských povstalců zastavit nepodařilo.

Nepokoje v Jemenu eskalovaly loni, když šíité obsadili jemenské hlavní město Saná. Letos zabrali vládní instituce a přinutili prezidenta i vládu uprchnout z metropole do přístavního města Adenu. Prezident i premiér, za nimiž stojí Saúdská Arábie, jsou nyní v Rijádu. Šíity podporuje Írán. Přiznává, že jemenským rebelům poskytuje politickou a humanitární pomoc. Odmítá ale tvrzení, že je i vyzbrojuje. V bojích od konce března zahynulo asi 800 lidí.

Turbulentní vývoj v Jemenu
2014:
21. září - Šíitští povstalci z klanu Húsíů podepsali s vládou dohodu, která měla ukončit násilí, jež od září 2013 ochromovalo zemi (jen od začátku září zahynulo v bojích v metropoli Saná na 340 lidí). Povstalci, které údajně podporovaly síly bývalého prezidenta Alí Abdalláha Sáliha (vládl od 1978 do 2012), zabrali v metropoli Saná řadu vládních a vojenských sídel.
9. října - Při dvou sebevražedných útocích v Saná zahynulo 47 lidí, k útokům se přihlásila jemenská odnož sunnitské teroristické sítě Al-Káida, která vyhlásila válku šíitským rebelům z klanu Húsíů.
14. října - Šíitští povstalci obsadili jihojemenský přístav Hudajdá a obsadili část provincií Zamár, Ibb a Bajdá.
2015:
20. ledna - Šíitští povstalci obsadili po dvoudenních bojích (přes 50 mrtvých) sídlo hlavy státu v Saná.
22. ledna - Prezident Abdar Rabbú Mansúr Hádí rezignoval, odstoupila i vláda premiéra Chálida Báhaha.
6. února - Šíitští povstalci z klanu Húsíů oznámili, že přebírají moc v zemi a rozpustili parlament. USA a státy v Perském zálivu obvinily Írán z podpory rebelů. Začala se uzavírat západní velvyslanectví v Saná.
15. února - Rada bezpečnosti OSN schválila rezoluci, která pod hrozbou sankcí vyzývala šíitské rebely, aby se vzdali moci.
20. března - Série sebevražedných atentátů namířených proti šíitským mešitám v Saná: zahynulo na 140 lidí. K činu se přihlásilo radikální sunnitské hnutí Islámský stát.
21. března - Prezident Hádí, podporovaný OSN a Západem, odjel ze Saná do jihojemenského přístavu Aden, bývalé metropole Jižního Jemenu (do roku 1990). Hádí poté vyhlásil Aden metropolí státu, začaly střety jeho jednotek s vojáky exprezidenta Sáliha a s rebely z klanu Húsíů.
22. března - Šíitští povstalci z kmene Húsíů společně se stoupenci bývalého prezidenta Sáliha obsadili třetí největší město země Táizz, které leží na hlavním silničním tahu mezi metropolí Saná a druhým největším městem Adenem. Pokračovaly střety šíitských rebelů se sunnitskými extremisty z Al-Káidy a Islámského státu.
25. března - Prezident Hádí uprchl ze své rezidence v Adenu, k němuž se přiblížily jednotky šíitských povstalců. Rebelové údajně kontrolovali více než polovinu z 21 jemenských provincií, obsadili leteckou základnu Anad mezi městy Táizz a Aden, kterou o týden dříve opustili američtí vojáci, a přiblížili se k přístavu Muchá v Rudém moři v blízkosti průlivu Báb al-Mandab mezi Rudým mořem a Adenským zálivem.
26. března - Saúdská Arábie a její spojenci zahájili vojenskou leteckou operaci proti šíitským povstalcům v Jemenu.
27. března - Americký prezident Barack Obama ujistil saúdskoarabského krále Salmána o podpoře.
10. dubna - Pákistánský parlament rozhodl, že země se nepřipojí ke koalici vedené Saúdskou Arábií.
14. dubna - Jemenský prezident Abdar Rabbú Mansúr Hádí připsal chaos v Jemenu mocenským ambicím Íránu. Rada bezpečnosti OSN schválila zbrojní embargo vůči vůdcům šíitských rebelů.
21. dubna - Koalice oznámila, že končí letecké operace v Jemenu. Vzdušné útoky nahradí operace Navrácení naděje, která bude zaměřená na posilování bezpečnosti, boj proti terorismu a hledání politického řešení konfliktu. V bojích od konce března zahynulo asi 800 lidí.