Saúdská Arábie oznámila vytvoření islámské koalice proti terorismu

Saúdský král Salmán bin Abd al-Azíz

Saúdský král Salmán bin Abd al-Azíz Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Saúdská Arábie oznámila, že vytvořila islámskou vojenskou koalici pro boj s terorismem, jejímiž členy je 34 států. Vyplývá to z prohlášení, které zveřejnila tisková agentura SPA. Členy koalice jsou země z Asie, Afriky i z arabského světa, nicméně odvěký rival sunnitské Saúdské Arábie, šíitský Írán, na seznamu není. Země Perského zálivu ještě jednají o vyslání svých speciálních jednotek do Sýrie a jejich zapojení do boje proti radikálům z Islámského státu (IS).

„Země, které jsou zde zmíněné, se rozhodly vytvořit pod vedením Saúdské Arábie vojenskou alianci pro boj s terorismem,“ uvádí se v prohlášení. Společné operační centrum je v Rijádu, jeho smyslem je koordinace a podpora vojenských operací, uvádí se dále.

Koalici tvoří Saúdská Arábie, Bahrajn, Bangladéš, Benin, Čad, Komory, Džibutsko, Egypt, Gabon, Guinea, Pobřeží slonoviny, Jordánsko, Kuvajt, Libanon, Libye, Malajsie, Maledivy, Mali, Maroko, Mauritánie, Niger, Nigérie, Pákistán, palestinská samospráva, Katar, Senegal, Sierra Leone, Somálsko, Súdán, Togo, Tunisko, Turecko, Spojené arabské emiráty a Jemen. Dalších deset „islámských zemí“, mezi nimi také Indonésie, prý vyjádřilo koalici svou podporu, uvedla agentura SPA.

Cílem skupiny je podle prohlášení boj proti terorismu ve všech jeho formách. Členové aliance chtějí chránit islámský národ před zlem všech teroristických skupin a organizací, které způsobují smrt a korupci na zemi a jejichž cílem je terorizovat nevinné.

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) dnes řekl novinářům, že vnímá vznik koalice jako pozitivní krok. Muslimské země podle něj stále mají určitý dluh v tom, že se jednoznačně nepostavily proti zneužití islámu Islámským státem. „To, čeho jsem svědky v takzvaném Islámském státě, není pravá tvář islámu,“ uvedl. „Měly by říct jasné ne a měly by být těmi prvními tahouny v tažení proti Islámskému státu. Pokud tato koalice je právě tímto krokem, pak bych to přivítal,“ dodal.

Nekonkrétní postup

Saúdskoarabský ministr obrany Muhammad bin Salmán Saúd na tiskové konferenci řekl, že země chtějí bojovat proti terorismu v Iráku, Sýrii, Libyi, Egyptě a v Afghánistánu. Nabídl však jen málo konkrétních údajů o tom, jaký by měl být vojenský postup. Zdůraznil, že postup v Sýrii a v Iráku bude koordinován s postupem předních světových velmocí a mezinárodních organizací.

“(Vytvoření koalice) přichází v chvíli zvýšené ostražitosti v souvislosti s bojem s touto chorobou (islámským extremismem), která ničí islámský svět,“ uvedl ministr obrany, jehož citovala agentura Reuters. „V současné době bojuje každá muslimská země s terorismem sama…, určitá snaha o koordinaci je proto velmi důležitá,“ dodal.

Vyslání speciálních jednotek do Sýrie

Podle saúdskoarabského ministra zahraničí Ádila Džubajra budou členové koalice sdílet veškeré informace a zároveň cvičit, vyzbrojovat a poskytovat síly v případě, že budou potřebné v boji s IS. Nevyloučil možnost případného nasazení pozemních jednotek. „Země jako Saúdská Arábie, SAE, Katar a Bahrajn právě jednají o vyslání speciálních jednotek do Sýrie. Není to vyloučeno,“ řekl Džubajr s tím, že přesné potřeby případných operací by se mohly vyjasnit v příštích týdnech.

Spojené státy iniciativu uvítaly, podle Pentagonu je v souladu s výzvami Washingtonu po větším zapojení sunnitských muslimských zemí do boje s islamisty. „Těšíme se, až se dozvíme více o tom, co má Saúdská Arábie v souvislosti s touto koalicí v úmyslu,“ uvedl americký ministr obrany Ashton Carter.

Saúdská Arábie je rovněž součástí koalice vedené Američany, která bojuje proti hnutí Islámský stát v Sýrii. Rijád také podniká na podporu jemenského prezidenta letecké údery proti šíitským povstalcům v Jemenu.