Saudský hacker terorizuje Izrael: napadl burzu a aerolinky

Izrael se stává opakovaným terčem kyberútoků, za kterými údajně stojí internetový pirát s přezdívkou OxOmar. Dnes ochromil webové stránky telavivské burzy a letecké společnosti El Al. OxOmar je prý devatenáctiletý mladík původem ze Saúdské Arábie, který chce tímto způsobem potrestat židovský stát za jeho politiku vůči Palestincům. Hacker měl stát už za prvním letošním útokem, při němž zveřejnil na síti čísla desetitisíců kreditních karet vydaných v Izraeli a osobní informace o jejich majitelích.

Od rána byl podle izraelského veřejného rozhlasu nedostupný web izraelských aerolinií El Al, které společnost preventivně uzavřela po ohlášení chystaného kyberútoku. Letecký provoz ale podle mluvčího izraelských aerolinií zůstal nedotčen.

Také systém bankovních převodů na burze funguje údajně bez problémů, i když je přetížený. Izraelští politici jsou ale zneklidněni. Náměstek ministra zahraničí Dany Ajalon označil útoky za „terorismus“ a pohrozil nespecifikovaným úderem proti jejich původcům.

K útokům se hlásí hacker s přezdívkou OxOmar. Původem saudský Arab je prý občanem Spojených arabských emirátů, vystudoval v Mexiku a tam také pracuje. Stál údajně i za zveřejněním ukradených údajů z desetitisíců kreditních karet vydaných v Izraeli. Velkou škodu ale prý nezpůsobil, protože napadené karty byly včas zablokovány. Činy OxOmara pochválilo radikální palestinské hnutí Hamas.

Izraelští hackeři plánují odvetu

Čin saúdskoarabského útočníka podle izraelského listu Jediot Achronot vyvolal okamžitou odvetu, když se izraelským hackerům podařilo získat seznamy o tisících položkách, na nichž jsou osobní data občanů Saúdské Arábie. Hackeři prý nyní jen čekají na vhodný okamžik ke zveřejnění. „Nemůžeme zůstat v klidu, když se kolem akce saúdskoarabského hackera rozpoutal takový poprask,“ uvedli v prohlášení zveřejněném před týdnem.

Podle izraelského listu uspořádali izraelští hackeři konferenci, na níž se dohodli na koordinované reakci v případě jakéhokoli dalšího kybernetického, ale i jiného napadení Izraele.

Sítě armády a tajných služeb jsou chráněné, problém mají civilní weby

Vládní zmocněnec pro boj s internetovou kriminalitou Jicchak ben Israel v rozhlase oznámil, že podobným útokům by měl pomoct bránit Úřad na ochranu dat, který začal v zemi fungovat od ledna.

„Nějaké dva týdny ale na vyřešení problémů nestačí, bude zapotřebí jednoho až dvou let, než budeme schopni odrazit útoky hackerů z celého světa,“ řekl bývalý šéf izraelského zbrojního vývojového programu ben Israel. Zdůraznil zároveň, že v první řadě, „už zhruba 15 let“, jsou chráněny sítě armády a zpravodajských služeb.

V roce 2002 pak prý vláda rozšířila procedury ochrany na civilní weby označené za „životně důležité“, například sítě elektráren, železnic nebo vodohospodářských podniků. Zranitelné zůstávají podle ben Israela weby civilních institucí. Nekonkretizoval ale kterých, aby „neupoutal pozornost hackerů“.

List Haarec ovšem podle agentury AFP nedávno zjistil, že úřad na ochranu dat nemá k dispozici dostatečný personál ani rozpočet, aby mohl dobře plnit svůj úkol.