Saúdský princ napadá žebříček Forbes, chce do první desítky

Saúdský princ Al-Valíd bin Talál s logy společností, v nichž má podíl

Saúdský princ Al-Valíd bin Talál s logy společností, v nichž má podíl Zdroj: profimedia.cz

Jeden z nejohatších lidí světa, saúdský princ Al-Valíd bin Talál, se pře s časopisem Forbes o hodnotu svého jmění. Vydavatel každoročního žebříčku nejbohatších lidí světa mu přiřkl příliš nízkou příčku, stěžuje si s tím, že je mnohem bohatší.

Podle aktuálního vydání přehledu největších boháčů světa patří Al-Valídovi 26. místo, jeho majetek Forbes ohodnotil na 20 miliard dolarů. V reakci na to princ oznámil, že „přerušil vztahy“ s časopisem a obvinil jej z „chybné“ metody výpočtu hodnoty majetku, která znevýhodňuje blízkovýchodní investory, píše deník Financial Times.

„Forbes zkoumá princovy finance po řadu let a detaily svých zjištění zveřejní v titulním článku (příštího vydání) magazínu,“ reagoval vydavatel časopisu na obvinění.

Vydavatelství uvádí, že Al-Valíd loni zbohatl o dvě miliardy dolarů, jeho jmění tak činí již zmíněných 20 miliard. Forbes uvedl, že sám princ svůj majetek oceňuje na 29,6 miliardy dolarů. To by jej posunulo na desátou příčku, na níž by nahradil Bernarda Arnauta, šéfa francouzského módního podniku LVHM a nejbohatšího Evropana.

Společnost Kingdom Holding Company, v níž princ drží 95 procent, uvedla, že nadále bude spolupracovat jen s agenturou Bloomberg, která loni začala vydávat vlastní žebříček miliardářů. Bloomberg majetek Al-Valída ocenil na 28 miliard dolarů, což jej v žebříčku agentury řadí na 16. příčku.

Deset nejbohatších lidí světa podle časopisu Forbes
Pořadí Jméno Věk (v letech) Země Jmění (v miliardách dolarů)
1. Carlos Slim Helú 73 Mexiko 73
2. Bill Gates 57 USA 67
3. Amancio Ortega 76 Španělsko 57
4. Warren Buffett 82 USA 53,5
5. Larry Ellison 68 USA 43
6. Charles Koch 77 USA 34
7. David Koch 72 USA 34
8. Li Ka-shing 84 Hongkong 31
9. Liliane Bettencourtová 90 Francie 30
10. Bernard Arnault 64 Francie 29

Kingdom si rozdíl vysvětluje tím, že Forbes odmítá akceptovat ohodnocení princovy firmy na rijádské burze. Upozorňuje na to, že časopis uznává za relevantní výsledky firem z jiných rozvojových trhů, například Mexika. Zřejmě tak naráží na podniky Carlose Slima, kterého oba konkurenční žebříčky považují za nejbohatšího člověka planety.

Společnost dodává, že příliš nízkou hodnotu Forbes přisoudil i její investicím v sociální síti Twitter a čínském internetovém obchodu 360buy.