Sbírání trosek letu MH17 na východní Ukrajině potrvá asi týden

Trosky letu MH17

Trosky letu MH17 Zdroj: Dutch Safety Board

Sbírání a odvoz zbytků trosek malajsijského letadla, které bylo v polovině července podle všeho sestřeleno nad východní Ukrajinou, potrvá zhruba týden, informovalo ministerstvo dopravy samozvané Doněcké lidové republiky, kterou na východě Ukrajiny vyhlásili proruští rebelové.

Na místě havárie začali ve čtvrtek opět působit experti z Nizozemska, které vyšetřování tragédie vede, a pozorovatelé z Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Při zkáze letu MH17 zahynulo všech 298 lidí na palubě.

„Trosky jsou rozesety na rozsáhlém území, potrvá poměrně dlouho, než budou všechny naloženy a odstraněny,“ uvedli separatisté, podle nichž již přípravné práce začaly. „Pokud se nic nepřihodí, budou trosky letadla zpět v Nizozemsku do příštího pátku,“ dodali rebelové.

Rebelové prý umožní převoz trosek do Charkova

Agentura TASS s odvoláním na doněcké povstalce již dříve napsala, že převoz částí havarovaného letadla začne již dnes. Povstalci přislíbili, že oblast havárie odminují a poskytnou nákladní vagony k převozu trosek do Charkova, který je pod kontrolou ukrajinské armády.

„Nizozemci se postarají o nakládání. OBSE, která funguje jako prostředník, náklad doprovodí až do konečného místa určení. My jsme se zavázali doručit trosky do Charkova,“ uvedli dnes separatisté.

Není jasné, kdo letadlo sestřelil

Podle dosavadních zjištění byl letoun na lince Amsterodam-Kuala Lumpur sestřelen raketou země - vzduch odpálenou pravděpodobně z povstaleckého území. Zářijová zpráva nizozemských vyšetřovatelů jako příčinu katastrofy sestřelení přímo neoznačila, uvedla jen zasažení letadla „množstvím vnějších objektů s vysokou energií“. Výsledky podrobnějšího zkoumání mají být připraveny do nadcházejícího jara. Ze sestřelení letadla se navzájem obviňují proruští separatisté a ukrajinská armáda.

Za objasnění tragédie je odměna 30 milionů dolarů
Neznámý klient německé detektivní kanceláře Wifka nabízí za objasnění tragédie malajsijského letu MH17, který byl v červenci nad východní Ukrajinou podle všeho sestřelen, odměnu 30 milionů dolarů (takřka 638 milionů korun). To je o pět milionů dolarů více, než kdysi Spojené státy nabízely za informace vedoucí k dopadení teroristy Usámy bin Ládina.
„Kdo 17. července sestřelil MH17? Kdo vydal rozkaz? Kdo sestřel kryje? Kde může poskytnou podrobnosti o okolnostech, které k sestřelení vedly? Kdo se přímo na sestřelení podílel? Co se stalo s lidmi, kteří se na sestřelení podíleli? Co se stalo se zbraní, která byla použita? Kdo může jmenovat osoby, které sestřel nařídily?“ formulovala Wifka na svém webu otázky.
Kancelář dále uvádí, že kdokoli poskytne potřebné důkazy, dostane odměnu 30 milionů dolarů. „Peníze jsou bezpečně uloženy ve švýcarském Curychu. Budou vyplaceny tam, případně na jiném neutrálním místě dle informátorovy volby,“ dodala kancelář.
Informátor se prý nemusí obávat o svou bezpečnost, neboť mu klient kanceláře nabízí novou identitu. „Každý se dá koupit. Je jen otázka za kolik,“ řekl magazínu Capital Josef Resch, který vyšetřování v rámci Wifky vede.
Na počátku září nizozemský bezpečnostní úřad OVV, který se tragédií oficiálně zabývá, v předběžné zprávě uvedl, že letadlo bylo zasaženo „množstvím vnějších objektů s vysokou energií“. Za příčinu sice přímo nejmenoval protiletadlovou raketu odpálenou ze země, nicméně vyšetřování tento závěr naznačuje. Z tragédie, kterou nepřežil nikdo z 298 lidí na palubě, se navzájem obviňují proruští separatisté a ukrajinská armáda.