Sbližování pokračuje. Obama se v Panamě setká s Castrem

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: ctk/ap

Prezident USA Barack Obama se dnes a zítra účastní amerického summitu v Panamě, který se koná jednou za tři roky. Na něm se již posedmé scházejí představitelé zemí západní polokoule, aby jednali o záležitostech, jež se dotýkají celého kontinentu. Nejočekávanější událostí letošního summitu je setkání prezidenta USA s kubánským vůdcem Raúlem Castrem. Až dosud se Kuba summitu neúčastnila.

Neformální osobní setkání Obamy s Castrem by mělo být symbolickým vyvrcholením jejich dohody z loňského prosince, že ukončí více než padesátileté období nepřátelství. To vyžaduje, aby byla Kuba vyňata z amerického seznamu zemí podporujících terorismus. Bílý dům chtěl tuto zdlouhavou proceduru a následné otevření ambasády USA v Havaně zvládnout ještě před summitem. To se však nepodařilo stihnout.

Navzdory průtahům je ale už nyní zřejmé, že třetí Obamova návštěva panamerického summitu bude vnímána většinou zúčastněných zemí jako zdaleka nejpřínosnější. „Prezident přijíždí na tuto vrcholnou schůzku jako ten, kdo velmi výrazně prohloubil naše vztahy s oběma Amerikami, především za poslední rok,“ prohlásil Ricardo Zuniga z Národní bezpečnostní rady Bílého domu. „To zahrnuje i obnovení našich vztahů s Kubou po padesáti letech izolace.“

USA: Kuba nemá být na seznamu zemí podporujících terorismus
Americké ministerstvo zahraničí údajně doporučilo, aby prezident Barack Obama vyřadil Kubu ze seznamu států podporujících terorismus. Podle agentur Reuters a AFP to uvedly zdroje z výboru pro zahraniční vztahy amerického Senátu. V Panamě už mezitím spolu jednali ministři zahraničí obou zemí John Kerry a Bruno Rodríguez.
„Doporučení ministerstva zahraničí vyřadit Kubu ze seznamu států podporujících terorismus je výsledkem několikaměsíčního technického zkoumání a je důležitým mezníkem v našem úsilí o utváření plodnějších vztahů s Kubou,“ prohlásil Ben Cardin, nejvýše postavený demokrat v senátním výboru pro zahraniční vztahy. Jeho mluvčí Sue Walitská AFP potvrdila, že senátor byl o rozhodnutí ministerstva informován.

Popularita Obamy na Kubě roste

Doma si tím Obama znepřátelil mnoho zastánců sankcí z řad republikánů, podle průzkumů se však těší rostoucí popularitě mezi Kubánci. Osmdesát procent z nich jej hodnotí podle průzkumu deníku the Washington Post kladně, zatímco v USA jej podporuje pouhých 46 procent obyvatel. Raúla Castra vidí kladně jen 47 procent obyvatel Kuby.

Prezident Obchodní komory USA Thomas Donohue, který je dlouhodobým kritikem sankcí proti Kubě, vyjádřil své přesvědčení, že se sankce podaří zrušit příští rok ještě před prezidentskými volbami. Mnoho Američanů to vítá, především těch mladších. „Kdo jsme my, abychom trestali Kubánce, kteří nám nic neudělali a padesát let si žili sami pro sebe? Už je na čase, abychom místo machrování ukázali svoji přívětivější stránku!“ vyjádřil svůj postoj na serveru MSNBC jeden z diskutujících.

Maduro vrací úder
Prezident Venezuely Nicolás Maduro hodlá v Panamě předat Baracku Obamovi petici odsuzující rozhodnutí označit jeho zemi za bezpečnostní hrozbu pro USA. Poselství petice shrnul do věty: „Zrušte ten útočný a urážlivý imperialistický výnos!“ Má už prý téměř deset milionů podpisů. Hlavním důvodem Madurova rozhořčení jsou však nepochybně sankce USA uvalené na sedm představitelů venezuelského režimu kvůli potlačování opozice. Ta prezidenta osočuje z odvádění pozornosti od vnitřních problémů země.