Schäuble: Tisk peněz je placebo, problémy to nevyřeší

Wolfgang Schäuble

Wolfgang Schäuble Zdroj: ctk

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble má obavy z velkého množství peněz, které na globální trhy uvolňují světové centrální banky. Znepokojuje ho zejména to, že vysoké dodávky likvidity jsou v předních západních ekonomikách, jako jsou Spojené státy a Japonsko, spojeny s prakticky nulovými úrokovými sazbami. Schäuble se svou kritikou vystoupil na dnešní konferenci v Berlíně.

„Ve světě je v důsledku kroků centrálních bank příliš mnoho likvidity. Úrokové sazby jsou tady proto, aby optimalizovaly rozmisťování zdrojů. Pokud jsou ale nulové, něco není v pořádku,“ řekl ministr. „Příliš vysoká likvidita je placebo, problémy se tím nevyřeší,“ dodal.

Centrální banky USA a Japonska udržují už dlouho prakticky nulové úroky a v poslední době prudce zvyšují množství peněz v systému rozsáhlými nákupy dluhopisů. Také Evropská centrální banka (ECB) podpořila evropský bankovní sektor nadstandardními úvěry a tento měsíc snížila základní sazbu na rekordní minimum 0,5 procenta.

Mezinárodní měnový fond (MMF) minulý měsíc označil za hlavní riziko pro finanční stabilitu ve světě možnost vzniku dalších investičních bublin, a to právě v důsledku extrémně uvolněné měnové politiky centrální banky USA (Fed). Podle MMF by to nakonec mohlo vést k finanční destabilizaci podobného typu, jaká svět zachvátila koncem minulého desetiletí kvůli realitní bublině v USA.

Navzdory téměř nulové základní sazbě nemají malé a středně velké firmy v některých evropských zemích stále přístup k levným úvěrům. Podle Schäubleho je to odraz širší krize důvěry, kterou centrální banka řešit nemůže.

„Měnová politika nemůže řešit problémy, které má řešit finanční a ekonomická politika,“ řekl ministr. Zdůraznil přitom dlouhodobý postoj Německa, podle něhož jsou klíčem k vypořádání se s potížemi zadlužených zemí eurozóny strukturální ekonomické reformy.