Schůzka G20 se zaměří na eurozónu a podporu globálního růstu

Los Cabos

Los Cabos Zdroj: profimedia.cz

V mexickém letovisku Los Cabos v pondělí začne dvoudenní vrcholná schůzka zemí G20, jejíž důležitost patrně vysoko převýší význam podobných schůzek v minulosti. Lídři předních světových ekonomik se totiž scházejí v době, kdy eskaluje dluhová krize v eurozóně a kdy je nutné přijmout taková opatření, která podpoří ekonomiku, ale nepovedou k dalšímu vysokému zadlužování.

Mnohé napověděla německá kancléřka Angela Merkelová, která připustila, že většina lídrů vkládá naděje právě do Německa. Tamní ekonomika se totiž s dopady krize vyrovnává mnohem lépe, než zbytek členských zemí eurozóny. Merkelová ale upozornila, že Německo samo krizi nevyřeší a bude potřebovat součinnost ostatních zemí G20.

Kancléřka nicméně naznačila, že Německo se na summitu může dostat do příkré konfrontace s některými globálními konkurenty. Zatímco Berlín chce krizi řešit úsporami a podporou hospodářského růstu, některé další země by rády opět sáhly po nových půjčkách.

Summitu v Mexiku předcházejí parlamentní volby v Řecku, jejichž výsledek může předurčit, jakým směrem se Evropa dál vydá. Průzkumy veřejného mínění dosud naznačovaly, že velké šance na úspěch mají ty strany, které nechtějí pokračovat v reformách. V takovém případě je pravděpodobné, že Řecko půjde cestou ven z eurozóny.

Rétoriku těsně před summitem vystupňovala Evropská centrální banka (ECB), která upozornila, že pro podporu hospodářského růstu už udělala dost a teď očekává aktivitu od politiků. Vidět chce nástin rámce pro větší politickou integraci eurozóny, která je podle ECB nezbytnou podmínku pro bezproblémové fungování jednotné evropské měny.

Mexiko jako hostitelská země summitu chce využít svého vlivu ve skupině mladých tržních ekonomik a zatlačit na vyspělé země, aby se zavázaly poskytnout další finanční zdroje Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF). Ten zásadním způsobem přispívá k pomoci všem třem zemím eurozóny, které zatím požádaly o zahraniční půjčku.

Pokud se ale dnes hovoří o krizi v eurozóně, většinou se tím myslí krize ve Španělsku, respektive v jeho bankovním sektoru. Madrid se s ostatními zeměmi eurozóny dohodl, že může čerpat až 100 miliard eur (asi 2,5 bilionu Kč) na rekapitalizaci bank. Přesnou částku určí až na základě auditu bank. Premiér Mariano Rajoy by mohl mít představu už na summitu, podle zdrojů by ale Španělům mohlo stačit kolem 70 miliard eur.

Summit nebude jen o dluhové krizi, v plánu jsou také rozhovory o situaci v Sýrii. V této otázce se očekává střet mezi některými západními zeměmi a Ruskem.

Skupinu G20 tvoří 19 zemí plus Evropská unie jako celek. Jde o státy, které se podle MMF z více než 80 procent podílejí na hrubém domácím produktu světa a zhruba stejnou měrou na světovém obchodu. Jednotlivé státy reprezentují ministři financí spolu s guvernéry centrálních bank.