Seehofer: Kdo chce v Německu azyl, musí dodržovat německé hodnoty

Bavorský premiér Horst Seehofer

Bavorský premiér Horst Seehofer Zdroj: Michael Lucan, Wikimedia Commons (CC-BY-SA 3.0)

Kdo chce získat v Německu azyl, musí dodržovat německé hodnoty a snažit se integrovat do společnosti. Politici také musejí zajistit, aby nevznikala uprchlická ghetta. Na sjezdu Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové v Karlsruhe to dnes řekl bavorský premiér Horst Seehofer. Zároveň upozornil, že Německo dlouhodobě nemůže přijímat tolik běženců jako letos.

„Kdo k nám přichází, musí chtít žít s námi. Ne se snažit žít vedle nás, nebo dokonce vystupovat proti nám,“ řekl Seehofer. „Integrace je nutná, nemůže záviset na něčí libovůli. Kdo chce u nás uplatňovat své základní právo na azyl, musí také dbát na základní práva ostatních a respektovat je,“ zdůraznil.

Seehofer, který je předsedou bavorské Křesťanskosociální unie (CSU), uvedl, že integrace běženců potrvá řadu let. Podle něj je nutné zajistit uprchlíkům kurzy němčiny a zároveň odborné vzdělání, protože jazyk a práce jsou nejdůležitější podmínky pro začlenění se do společnosti. Bavorský premiér se také vyslovil pro omezení počtu běženců, kteří do Německa přicházejí. „Na světě není žádná země, která by uprchlíky přijímala neomezeně. Ani Německo to nemůže dlouhodobě zvládnout,“ řekl.

„Pokud počet běženců neomezíme, nepodaří se nám v dohledné době uprchlickou krizi vyřešit. A při svých cestách po Evropě jsem nepotkal nikoho, kdo by omezení počtu uprchlíků zpochybňoval,“ uvedl také Seehofer. Pokud by i v příštích letech přicházelo do Německa stejně běženců jako letos, přesáhlo by to podle něj možnosti německé ekonomiky i společnosti.

Milion uprchlíků

Do Německa už letos přišlo přes milion uprchlíků, většina z nich do země přichází přes Bavorsko. „Od začátku září vstoupilo do Bavorska asi 600 tisíc běženců,“ uvedl dnes Seehofer.

Z Bavorska kvůli uprchlické krizi už dlouho zaznívají hlasy volající po omezení počtu uprchlíků. Seehofer však dnes odmítl, že by největší spolková země byla uzavřená před světem. „V Bavorsku děkujeme za mnohé milionům přistěhovalců, kteří k nám přišli po druhé světové válce, ať to byli sudetští Němci nebo lidé, kteří se přistěhovali za prací,“ řekl s tím, že v některých bavorských městech tvoří lidé přistěhovaleckého původu až 35 procent populace.