Seehofer si s Putinem notoval o zlepšování vzájemných vztahů

Horst Seehofer a Vladimír Putin

Horst Seehofer a Vladimír Putin Zdroj: ctk

Ruský prezident Vladimir Putin při setkání s bavorským premiérem Horstem Seehoferem poděkoval za úsilí Bavorska o normalizaci vztahů Evropské unie a Německa s Ruskem. Tvrdí to ruská agentura TASS, podle níž Putin vyzdvihl "zvláštní povahu rusko-bavorských vztahů". Seehofer podle agentury DPA jel do Moskvy v rámci úsilí o to, aby byly v dohledné době zmírněny západní sankce proti Rusku, které byly vyhlášeny kvůli ruské roli v krizi na východní Ukrajině.

Před příletem do Moskvy Seehofer řekl novinářům, že je zapotřebí se podívat na to, jak se realisticky ze sankcí vymanit, a to „v postupných krocích či v jednom kroku“. Upozornil, že sankce vážně poškozují bavorskou a ruskou ekonomiku, takže je v zájmu obou stran to změnit.

„Chceme upřímně přispět k tomu, abychom vybudovali kousek důvěry a normality v těžkém politickém prostředí,“ řekl Seehofer podle DPA při setkání s Putinem v jeho rezidenci. Premiér upozornil, že Bavorska se plně dotýkají problémy světa, jako je občanská válka v Sýrii, konflikt na Ukrajině či uprchlická krize. „Jsme přesvědčeni, že to vše lze řešit pouze společně, ne v konfliktu,“ řekl Seehofer s tím, že svoje úsilí vyvíjí ve spolupráci s německou spolkovou vládou i s Ruskem, nikoli proti nim.

Seehofer: Chceme upřímně přispět k tomu, abychom vybudovali kousek důvěry a normality v těžkém politickém prostředí

„Máme zvláštní vztah s Bavorskem, objem obchodu a ekonomických vztahů je velmi velký,“ prohlásil Putin při schůzce. Zároveň hovořil o „obrovské zodpovědnosti za zachování pracovních míst a udržování kulturních vazeb“. Bavorsko se podílí 20 procenty na objemu vzájemného obchodu Německa a Ruska a 50 procenty na německých investicích v Rusku. „Víme o vašich názorech a touze dělat vše pro normalizaci vztahů mezi EU a Ruskem a rusko-německých vztahů a jsme za to samozřejmě vděční,“ citovala Putinova slova určená Seehoferovi agentura TASS.

Seehofer, který je předsedou vlády největší německé země, si za cestu do Moskvy vysloužil kritiku především od opoziční strany Zelených a z řad sociálních demokratů, kteří spolu se Seehoferovou Křesťanskosociální unií (CSU) a Křesťanskodemokratickou unií (CDU) kancléřky Angely Merkelové tvoří spolkovou vládu. Výčitky se týkají především porušování lidských práv v Rusku a údajného vměšování Moskvy do evropské migrační politiky. Kritické hlasy se ale objevily i v CDU.

Seehofer kritiku odmítl s tím, že ji vyslovili „politici páté třídy“. Představitelé bavorského průmyslu jeho cestu do Ruska uvítali.