Šéfka MMF: Globální ekonomika poroste, oživování po krizi je ale jen mírné

Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová

Šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová Zdroj: Profimedia.cz

Světová ekonomika by měla ve druhém pololetí zesílit růst a příští rok dál zrychlit. Oživování z posledních krizí je však stále jen mírné. Pokud chtějí vlády podpořit růst, musí investovat do infrastruktury a vzdělání. "Řada zemí má příležitost obnovit investice, aniž to ohrozí zdraví veřejných financí," myslí si šéfka šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová.

MMF tento měsíc vydá aktualizaci své jarní globální prognózy a Lagardeová dnešními slovy naznačila, že nové předpovědi budou mírně horší. Fond v dubnu odhadl, že růst světové ekonomiky letos zrychlí na 3,6 procenta z loňských tří procent a příští rok dál zesílí na 3,9 procenta.

„Globální aktivita se zrychluje, její dynamika bude ale možná méně silná, než jsme čekali, protože potenciální růst je slabší a investice zůstávají v útlumu,“ uvedla šéfka MMF podle agentury Reuters. Oživování z posledních krizí je podle ní stále jen mírné a křehké a opatření na podporu poptávky ze strany centrálních bank mají jen omezené dopady.

Jak podpořit růst? Investujte do infrastruktury, vzdělání a zdravotnictví, tvrdí Lagardeová

Na podporu růstu tak podle Lagardeové musí zasáhnout vlády prostřednictvím investic do infrastruktury, vzdělání a zdravotnictví. „Řada zemí má příležitost obnovit investice, aniž to ohrozí zdraví veřejných financí,“ řekla šéfka MMF. Bez konkrétnějších podrobností ale dodala, že ne všechny země si takové kroky mohou s ohledem na stav svých rozpočtů dovolit.

K posílení investic vyzval vlády eurozóny na konferenci v Aix-en-Provence i člen výkonné rady Evropské centrální banky (ECB) Benoit Couere. ECB podle něj hodlá udržovat úrokové sazby na velmi nízké úrovni po dlouhou dobu, vlády ale musí „investovat do Evropy“ a úzce v tom spolupracovat.

Současná ekonomická situace eurozóny, kterou charakterizuje vysoké zadlužení, vysoká nezaměstnanost a slabý růst, je podle Couerea velmi znepokojivá. „Jedinou možností, jak z toho ven, je investovat,“ řekl člen vedení ECB. Varoval ale před „vršením nových dluhů na staré“ a vyzval země eura, aby „flexibilně“ dodržovaly pakt rozpočtové stability a pokračovaly v reformách.

EU by měla pokračovat v reformách, tvrdí Lagardeová

Také podle Lagardeové je důležité, aby vlády zemí eura šly dál cestou reforem a zejména aby dokončily projekt bankovní unie. Eurozóna se podle ní vymaňuje z recese zatím jen velmi zvolna.

Šéfka MMF: Asii žádný brutální útlum nehrozí

Americká ekonomika po poklesu v prvním čtvrtletí oživuje a měla by v tom podle Lagardeové pokračovat, pokud centrální banka (Fed) zachová postupné tempo omezování svých podpůrných opatření. Asii a zejména Číně nehrozí žádný „brutální útlum“, v případě Číny jde o mírné zpomalení růstu na udržitelnější úroveň 7 až 7,5 procenta, řekla šéfka fondu.

Hrubý domácí produkt Číny stoupl v prvním letošním čtvrtletí o 7,4 procenta a vykázal nejpomalejší růst za posledních 18 měsíců. Analytici podle ankety Reuters očekávají, že v celém tomto roce růst zpomalí na 7,3 procenta, což by bylo nejméně za 24 let.