Šéfové Evropské unie se v Pekingu setkali s čínským prezidentem

Šéfka Evropské komise Ursula Von der Leyenová

Šéfka Evropské komise Ursula Von der Leyenová Zdroj: Reuters

Čelní představitelé Evropské unie se ve čtvrtek na úvod summitu EU-Čína v Pekingu setkali s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. S odkazem na čínská státní média o tom informovaly agentury AFP a Reuters. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová po příletu do Pekingu na síti X napsala, že setkání vidí jako příležitost k otevřené a upřímné diskusi, jejíž výsledky budou mít dopad na Evropany.

Na jednodenní návštěvu do Číny dorazil i předseda Evropské rady Charles Michel a šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Evropští představitelé se mají setkat nejen s prezidentem, ale také s premiérem Li Čchiangem. Probírat by měli současné vztahy mezi Evropskou unií a Čínou i mezinárodní otázky, včetně válečné agrese Ruska vůči Ukrajině a situace na Blízkém východě. Společné vyjádření se očekává až na závěr návštěvy, v odpoledních hodinách středoevropského času.

„Letos je to má druhá návštěva Číny a příležitost k otevřené a upřímné diskusi. Naše vztahy jsou významné, ale zároveň ekonomicky a geopoliticky komplexní. Výsledek našich rozhovorů bude mít dopad na prosperitu a bezpečnost našich lidí,“ napsala von der Leyenová a připojila fotografii Pekingu.

Borrell uvedl, že se těší na jednání o vzájemných vztazích i globálních problémech. „Čína zůstává důležitým aktérem a partnerem při řešení globálních výzev,“ doplnil šéf unijní diplomacie.

Čínský prezident Si Ťin-pching během čtvrtečního setkání s čelními představiteli Evropské unie vyzval, aby EU spolupracovala s Čínou na zajištění globální stability a vyhnula se vměšování do jejích vnitřních záležitostí.