Seismologové zemětřesení v Nepálu předpovídali, změny nepřišly dost rychle

Zemětřesení v Nepálu

Zemětřesení v Nepálu Zdroj: ctk/ap

Zemětřesení v Nepálu, které zabilo nejméně dva tisíce lidí, bylo „noční můrou, kterou jsme očekávali“.Tak na katastrofu reagovali seismologové. Padesátka expertů jen před týdnem v metropoli Káthmándú jednala, jak přelidněné město připravit právě na takové otřesy, ke kterým v sobotu došlo.

„Z hlediska fyziky a geologie se stalo přesně to, co jsme si mysleli, že se stane,“ řekl deníku Daily Mail seismolog James Jackson, který se konference účastnil. „Procházel jsem se přesně těmi místy, kde k zemětřesení došlo a myslel jsem si, že tu oblast čekají potíže,“ dodal odborník z Earthquakes Without Frontiers, skupiny, která se pomáhá asijským městům s přípravou na hrozící nebezpečí.

„Věděli, že mají problém, ale ten byl tak velký, že netušili, kde a jak začít,“ uvedl Hari Ghi z organizace Geohazards International, vypočítávající rizika zemětřesení po celém světě. Nepál podle něj pracoval na snížení dopadů možné katastrofy, ale nebyl dost rychlý.

Regulace staveb donedávna neexistovala

Geohazards International v dubnu aktualizovala svou zprávu z 90. let minulého století shrnující nebezpečí hrozící v údolí nepálské metropole. „Při každoročním růstu populace o 6,5 procenta a jedné z nejvyšších hustot počtu obyvatel na světě čelilo 1,5 obyvatel Kathmándú vážnému a rostoucímu nebezpečí zemětřesením,“ uvádí nová zpráva.

Podle Ghiho bylo jasné, že další velké zemětřesení způsobí mnohem větší ztráty na životech a materiální škody, než ta předchozí. Město sice nedávno zavedlo vůbec první regulaci pro stavby budov, to ale neřešilo stav starších staveb.

Zničené KáthmándúZničené Káthmándú | ctk/apZničené Káthmándú

Jak uvedl Jackson, situaci v městě ještě zhoršuje místní dědické právo. To nařizuje rozdělit dům svisle na stejné díly všem synům. Když rodiny potřebují více místa, nutí je to stavět další, často nestabilní patra. „Stavitelství v Kathmándú je děsivé,“ řekl. Svou roli hraje i chudoba. Lidé se nestarají o nebezpečí zemětřesení, když mají mnohem naléhavější potíže, dodal.

Jinde by následky mohly být ještě horší

Zemětřesení o síle 7,8 stupně, kterého se seismologové dlouho obávali, je pátým podobně silným v Nepálu za posledních 205 let. Vůbec nejhorší zemětřesení zažil Nepál v roce 1934. Tehdy mělo sílo 8,3 stupně a téměř zničilo Káthmándú a města Bhaktapur a Patan. Zahynulo zhruba 8500 lidí.

Otřesy podobné intenzity mohou mít v různých částech světa velmi rozdílné následky. Zemětřesení o síle 7,8 stupně by v Kalifornii zabilo deset až třicet lidí na milion obyvatel, v některých částech Indie, Pákistánu, Íránu či Číny by se počty obětí mohly vyšplhat až na deset tisíc, upozornil David Wald z americké geologické služby USGS.