Severokorejská loď přeplula hranici, následovaly výstražné výstřely

Loď jihokorejského námořnictva

Loď jihokorejského námořnictva Zdroj: Namornictvo USA

Jihokorejské námořnictvo dnes vypálilo výstražné výstřely poté, co severokorejský hlídkový člun překročil námořní hranici mezi oběma zeměmi. Informovala o tom agentura Reuters, která incident označila za další známku zvýšeného napětí na Korejském poloostrově po nedělním kontroverzním odpálení severokorejské rakety se satelitem.

Jihokorejská rozvědka dnes podle agentury Jonhap uvedla, že severokorejský satelit je bezcenný, což podpořilo názor Západu, že KLDR v neděli testovala své raketové zbrojní technologie. Jihokorejská rozvědka rovněž varovala, že Pchjongjang chystá další jaderný test.

Svou zatím poslední, čtvrtou nukleární zkoušku uskutečnila KLDR 6. ledna. Tvrdila tehdy, že testovala mocnou vodíkovou bombu, což experti zpochybnili. V neděli Severní Korea odpálila raketu dlouhého doletu se satelitem údajně určeným k pozorování Země. Západ to označil za zastírací manévr pro test raketových zbrojních technologií.

Dnes jihokorejské tajné služby vydaly varování, podle nichž KLDR již připravuje svůj pátý podzemní jaderný test. Krátce po svítání dnes také jihokorejská armáda reagovala výstražnou palbou na severokorejskou hlídkovou loď, která překročila námořní hranici mezi oběma zeměmi západně od břehů Korejského poloostrova. Plavidlo KLDR se po pěti jihokorejských výstřelech stáhlo na svou stranu hranice.

Sporná hranice

Námořní hranici mezi oběma Korejemi, která byla dějištěm krvavých střetů v letech 1999, 2002 a 2009, Pchjongjang neuznává. Podle Severní Koreje tuto hranici po skončení korejské války z let 1950-53 jednostranně vytyčily jednotky OSN vedené Spojenými státy. KLDR tvrdí, že hraniční linie byla stanovena ve prospěch Soulu a odřízla ji od vod bohatých na ryby.

Jižní Korea dnes posílila přesvědčení Západu, že KLDR v neděli testovala své zbrojní technologie, když severokorejskou družici vypuštěnou na oběžnou dráhu označila za „bezcennou“. Satelit podle Soulu váží asi 200 kilogramů, což je prý dvojnásobek hmotnosti satelitu, který KLDR vyslala do kosmu v roce 2012. Funkční satelit ale obvykle váží nejméně 770 kilogramů, upozornila jihokorejská rozvědka.

Údajná dodávka z Ruska

Rusko ostře popřelo obvinění, že poskytlo Severní Koreji technologie k vypuštění rakety. „Je to nesmysl, z něhož není ani půl procenta pravda,“ uvedl vicepremiér Dmitrij Rogozin. „Přísně dodržujeme režim nešíření raketových technologií a exportní výbor, kterému předsedám, nikdy nevydal žádné takové povolení pro Severní Koreu,“ řekl listu Kommersant.

Rogozin tak reagoval na zprávy v jihokorejských médiích, podle nichž se šéf jihokorejské rozvědky domnívá, že KLDR „pravděpodobně získala důležité součásti“ raketového designu z Ruska.

Jižní Korea bezprostředně po severokorejském odpalu rakety oznámila, že zahájila se Spojenými státy jednání o rozmístění amerického systému protiraketové obrany na jihokorejském území. To vyvolalo rozčilenou reakci Číny, která si na protest v neděli předvolala jihokorejského velvyslance. Americký obranný systém THAAD (Terminal High Altitude Area Defence) ničí nepřátelské rakety v poslední fázi jejich letu, jen asi minutu před zasažením předpokládaného cíle.