Shakespearovy narozeniny slaví divadlo i televize

W. Shakespeare

W. Shakespeare Zdroj: profimedia

Nejhranější světový dramatik dnes slaví narozeniny. Nebo je spíš oslaví svět za něj. William Shakespeare se totiž ve Stratfordu nad Avonou narodil před 450 lety, snad 23. dubna (toto datum se ale jen odhaduje podle data křtu 26. 4. 1564).

Jeho hry slavily úspěchy už za panování královny Alžběty a krále Jakuba, novou vlnu zájmu zvedli romantici a viktoriánci, ve 20. století se z neurozeného syna rukavičkáře a obchodníka s vlnou stal nejslavnější dramatik historie. Připisují se mu zásluhy o rozšíření a zvelebení anglického jazyka, o rozvoj divadla, které se díky němu udrželo v konkurenci medvědích a kohoutích zápasů, jeho dílo se dostalo do školních osnov.

Za zhruba dvacet čtyři let stihl napsat 154 sonetů a asi 38 her. Nejznámější z nich je jistě Hamlet, o němž se říká, že je nepřetržitě někde na světě na programu. Pokud to dosud byl jen reálný odhad, pak ve dvou následujících letech to bude určitě pravda.

Divadlo míří i do KLDR

Přispěje k tomu zejména soubor londýnského divadla Globe, postaveného v devadesátých letech jako replika původní alžbětinské scény, který dnes zahajuje velkolepé turné Globe to Globe Hamlet. Během něj chce tragédii dánského prince přivézt do všech zemí světa včetně KLDR. Na svůj ambiciózní plán divadlo ještě do 14. května sbírá finanční podporu na webu Kickstarter.

V Česku se Globe ukáže určitě letos, a to 25. a 26. června na Pražském hradě, v rámci tradičních Letních shakespearovských slavností. Ty už včera začaly prodávat lístky na sezonu. Osvědčené tituly Richard III., Sen noci svatojánské či Zkrocení zlé ženy letos doplní premiéra Mnoho povyku pro nic v režii Jiřího Menzela. „Mám pro tuhle Shakespearovu komedii nekomedii zvláštní slabost. Je rozkošně ukecaná a nepředstírá nijakou zvláštní filozofii kromě té, že se nic nemá brát vážně,“ říká Menzel.

Oslavy v Česku

Oslavou Shakespearových narozenin u nás načala již včera novou sezonu Prague Shakespeare Company, jediný profesionální anglickojazyčný divadelní soubor v Česku. Večer spojující přednes písní a sonetů či monologů s ochutnávkou zákusků a nápojů inspirovaných alžbětinskou Anglií proběhne v pražském Divadle Kolowrat i dnes. Od 7. do 12. května pak soubor uvede tragédii Julius Caesar, hru, která je tahákem i letošní sezony v londýnském Globu. Na konci května Company na festivalu Fringe představí ve světové premiéře tragédii The Murder of Gonzago, tedy hru, již Hamlet nechal zahrát Claudiovi.

Česká televize začala s oslavami už v půlce dubna českou premiérou první z chválených adaptací Shakespearovy historické tetralogie v produkci BBC. Hvězdně obsazená dramata králů Richarda II., Jindřicha IV. a Jindřicha V. shrnutá do cyklu V kruhu koruny na obrazovkách ČT doprovodí dalších osm shakespearovských večerů. Tři zaberou dokumentární premiéry, během dalších Česká televize také zopakuje originální variaci na Hamleta Haprdáns v podání Nedivadla Ivana Vyskočila nebo záznam Krále Leara z Letních shakespearovských slavností s Janem Třískou.

Tuto inscenaci mohou diváci porovnat se současným, kriticky i divácky úspěšným nastudováním Leara v režii Sama Mendese, v hlavní roli s Mendesovým oblíbencem Simonem Russellem Bealem. Jeho přímý satelitní přenos z jeviště britského Národního divadla opatřený českými titulky promítne 1. května i kino Aero v Praze nebo brněnská Scala.

Dohady o autorství jsou staré jako Shakespeare
Pokud mlha dohadů halí už datum Shakespearova narození, pak otazníků nad autorstvím některých z přívalu jeho sonetů a dramat je ještě víc. Podle prvních hypotéz se jednalo například o pseudonym filozofa a státníka Francise Bacona, později byl jako možný autor jmenován dramatik Christopher Marlowe.

Nejvíce hlasů mezi literárními badateli novější doby však připadá na „oxfordskou teorii“, podle níž byl pravým autorem Shakespearových děl příslušník nejvyšší šlechty Edward de Vere, 17. hrabě z Oxfordu. Podle této teorie byl Oxford dobovou konvencí nucen se při své literární činnosti skrýt a použít pseudonym William Shakespeare, zpočátku spíše Shake-Speare, což je znění tohoto jména ještě na titulní stránce prvního vydání Sonetů z roku 1609.

Will Shakspere, podle těchto výzkumů skutečné jméno muže ze Stratfordu, není „oxfordskými“ badateli považován za pravého básníka a dramatika Williama Shakespeara. pramen: Wikipedie

David Crystal: Shakespeare nabízí více než kdokoli jiný