Siluanov: Z Ruska letos odteče dalších až 100 miliard dolarů

Ruský ministr financí Anton Siluanov

Ruský ministr financí Anton Siluanov Zdroj: Kremlin.ru via Wikimedia Commons (CC BY 3.0)

Z Ruska v letošním roce odteče do zahraničí dalších 90 až 100 miliard dolarů (až 2,5 bilionu korun), z toho 30 miliard dolarů v prvním čtvrtletí. Předpověděl to ruský ministr financí Anton Siluanov. Loni z Ruska odteklo rekordních 151,5 miliardy dolarů, což bylo třikrát více než v předešlém roce.

Odliv kapitálu ukazuje, do jaké míry na ruskou ekonomiku doléhá ukrajinská krize a západní sankce. Zrychlený odliv kapitálu vedl loni spolu s prudce klesajícími cenami ropy a dopady ukrajinské krize k propadu kurzu ruského rublu, který loni ztratil přes 40 procent hodnoty.

Ministr Siluanov dodal, že Rusko se zřejmě nebude ucházet o úvěry na mezinárodních kapitálových trzích ani příští rok. Moskva by se tak obešla bez zahraničních úvěrů třetí rok po sobě.

Ruská centrální banka v lednu předpověděla, že letos dosáhne odliv kapitálu z Ruska asi 118 miliard dolarů. Na této částce by se mělo velkou měrou podílet splácení zahraničních dluhů ruských podniků, které mají kvůli protiruským sankcím omezenou možnost refinancovat své dluhy novými zahraničními půjčkami.