Silvestrovské násilí na ženách rozděluje německou veřejnost

Oslavy konce roku před kolínským nádražím, kde došlo k sexuálním útokům

Oslavy konce roku před kolínským nádražím, kde došlo k sexuálním útokům Zdroj: CTK

Po první vlně divokých reakcí na novoroční řádění násilnických skupin běženců se v Německu už začínají prosazovat střízlivější hlasy.

Muži, kteří v Kolíně nad Rýnem napadali během silvestrovské noci ženy, jsou „téměř výhradně“ uprchlíci, potvrdil včera ministr vnitra Severního Porýní-Vestfálska Ralf Jäger. Zároveň přiznal, že se německá policie dopustila „závažných pochybení“ tím, že nepožádala o posily a poté o incidentu podala zkreslené informace.

Mezi devatenácti podezřelými je deset žadatelů o azyl, ostatní jsou v Německu nejspíš nelegálně. „Pachatelé jsou ze severní Afriky a z arabského světa,“ dodal. Silvestrovské události v Kolíně nad Rýnem vyvolaly mezi Němci pobouření a kritiku vstřícné imigrační politiky kancléřky Angely Merkelové. O víkendu protestovali v ulicích města odpůrci migrace, ale i lidé varující před plošným odsuzováním lidí podle barvy jejich pleti. Došlo k několika útokům na přistěhovalce.

Kolínský deník Express uvedl, že za nedělními útoky stojí motorkáři, fotbaloví výtržníci a vyhazovači, kteří se na Facebooku dohodli na „vyčištění“ centra města.

Nabízí se otázka, proč je většina německé veřejnosti tak lhostejná k sexuálnímu násilí – s výjimkou pachatelů neněmeckého vzhledu

Horké hlavy se snaží zchladit řada německých i jiných politiků. „Skutečnost, že za většinu silvestrovských násilností v Kolíně nad Rýnem mají na svědomí cizinci, nelze nechat bez povšimnutí, ale stejně tak nesmí vést k všeobecné podezřívavosti vůči všem uprchlíkům,“ řekl včera německý ministr vnitra Thomas de Maiziere. Zároveň prohlásil, že je třeba bezokladně zpřísnit legislativu a zajistit potrestání takových činů.

Přední komentátor německého listu Der Spiegel Sascha Lobo upozorňuje, že náhlý zájem o práva žen je u mnohých jen předstíraný a slouží jako záminka k legitimizaci rasismu. „Trivializace sexuálního násilí je ve společnosti a kultuře všudypřítomná a hluboce zakořeněná – i v té německé,“ míní Lobo.

„Kolínské události by měly vést k zamyšlení, proč je většina německé veřejnosti tak šokující měrou lhostejná k sexuálnímu násilí – s výjimkou pachatelů severoafrického či arabského vzhledu.“