Singapur bojuje proti image daňového ráje

Raffles Place/Marina Bay, Singapur

Raffles Place/Marina Bay, Singapur Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: Melvindong via Flickr

Asijský ostrovní stát se snaží zbavit nálepky nového Švýcarska, kde lze před daňovými úřady schovat peníze. Singapur zatím prý neregistruje žádné známky toho, že by bohatí Evropané přesouvali své peníze do Asie ve snaze se vyhnout přísnějším kontrolám daňových úniků a praní špinavých peněz. Šéf singapurské centrální banky říká, že ministát v jihovýchodní Asii není místem, kde si může kdokoli „zaparkovat“ svoje peníze.

„Podíváte-li na data za privátní bankovnictví a wealth management v Singapuru, zjistíte, že zdroje jejich růstu pocházejí z Asie. Podíl evropských peněz v singapurském privátním bankovnictví je již delší dobu stabilní, a to navzdory tomu, že často slyšíte, jak bohatí Evropané přesouvají své úspory do Asie,“ řekl v rozhovoru pro Central Banking Journal Ravi Menon, ředitel MAS, která je jak centrální bankou Singapuru, tak jediným regulátorem finančního trhu.

Menonovy komentáře útočí na všeobecně vžitou – dosud však nijak potvrzenou – domněnku, že vzestup Singapuru jako jednoho ze světových center správy majetku bohatých klientů se děje právě díky přílivu peněz ze starého kontinentu. Ve snaze získat do eráru více peněz spustily s finanční krizí vlády po celém světě hon za daňovými úniky. Posledních minimálně pět let jsou švýcarské banky pod tlakem amerických úřadů, aby s nimi spolupracovaly a pomohly odhalit Američany snažící se v alpské zemi schovat své úspory.

„Věříme, že pokud je něčí účet uzavřen v Evropě a záhy otevřen v Singapuru ve stejné bance, dojde tam k due diligence. Nemůžete jen tak přestěhovat něčí účet, takové peníze pak prostě nesplňují místní legislativu. Singapur není místo, kam lze s něčím takovým chodit,“ říká Menon a rozhodně dodává, že domněnka, že omezování děr pro daňové úniky a praní špinavých peněz v Evropě pomáhají Hongkongu nebo Singapuru, není pravdivá.