Sinopsis: Huawei svou nezávislost na čínském režimu dokládá analýzou, za kterou stojí straníci

Huawei

Huawei Zdroj: ČTK

Na aktuální dění kolem firmy Huawei v České republice reagoval Peking vlastní PR kampaní. Pokouší se dokázat, že je firma nezávislá na čínské komunistické straně. Háček je v tom, že na klíčovém právním posudku o údajné nezávislosti Huawei se podíleli sami komunisté, straníci.

Po vyhrožování ze strany ambasády v Praze a vyvíjení politického tlaku prostřednictvím spřátelených místních činitelů nasadila firma Huawei v Česku novou zbraň: „právní posudek“ od západní právnické kanceláře Clifford Chance, člena Čínské obchodní komory ve Velké Británii (CCCUK).

Posudek uvádí, že občané ČLR nejsou ze zákona povinni spolupracovat na špionážních operacích. Huawei používá tento dokument (veřejně nedostupný, dokonce označený jako důvěrný, přes jeho poměrně široké šíření) jako definitivní důkaz své neviny.

Právě tím, že Čína nadřazuje zájmy státu a strany (a to včetně špionáže) nad zájmy zákazníků tamních soukromých firem jako Huawei, argumentoval i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, když loni před používáním výrobků této společnosti varoval.

Naposledy zmiňovaný právní posudek například citoval šéf české a slovenské pobočky Huawei v rozhovoru pro Seznam TV. Podobně se používá i v dalších zemích, například v dopise adresovanému britskému parlamentu.

Dokument je ve skutečnosti osm měsíců stará právní analýza sepsaná dvěma čínskými právníky. Obsahuje navíc explicitní dovětek kanceláře Clifford Chance, že dokument nemůže být považován za její právní posudek.

Clifford Chance má v Číně širokou škálu aktivit, především poradenství pro státní podniky a také dodavatele Huawei. Ačkoliv dokument této kanceláře představitelé Huawei předkládají jako nezávislý právní názor, v samotném textu, který má Sinopsis k dispozici, stojí, že „by neměl být považován za právní názor o aplikaci zákonů ČLR“.

Důvěryhodnost dokumentu je navíc pochybná kvůli jeho autorům. Posudek z května 2018 připravila známá čínská advokátní kancelář Zhong Lun, jejíž zakladatel, ředitel a zástupce stranického předsedy Čang Süe-ping se vyznamenal jako „výtečný stranický kádr“ aktivní ve Všečínském svazu mládeže (ACYF), organizaci spadající pod Jednotnou frontu vedené Svazem mládeže. Jeden z autorů textu, Čchen Ťi-chung, je navíc sám členem KS Číny

Sluší se připomenout, že čínští právníci, kteří si dovolí otevřeně kritizovat stanovisko Strany, čelí odebírání licencívěznění a mučení. Pekingská právnická asociace, jíž Čang předsedal a Čchen sedí v jejích výborech, je také obviňována ze spoluúčasti na perzekuci lidskoprávních advokátů.

Celý článek čtěte na webu HlídacíPes.org >>>