Situace v Burundi je po puči nejasná, v metropoli se bojuje

O moc v Burundi soupeří armáda a jednotky věrné prezidentovi

O moc v Burundi soupeří armáda a jednotky věrné prezidentovi Zdroj: ctk/ap

Situace v Burundi, kde se ve středu část armády pokusila svrhnout prezidenta Pierra Nkurunzizu, zůstává nejasná. V hlavním městě Bujumbuře se dnes podle agentury AFP střetli pučisté s vojáky loajálními hlavě státu. Mluvčí rebelů tvrdí, že jeho muži "ovládají prakticky celé město", zatímco podle náčelníka generálního štábu Primea Niyongaba se puč nezdařil a metropoli nyní ovládají síly věrné prezidentovi.

Poslední zprávy hovoří o tom, že povstalci zahájili další ofenzivu u sídla státního rozhlasu a televize v Bujumbuře, kde byla slyšet střelba z těžkých zbraní.

Sám Nkurunziza, jehož rozhodnutí ucházet se v červnových volbách o třetí mandát v řadě vyvolalo v zemi vlnu nepokojů, se v zemi nenachází a podle agentury Reuters není stále potvrzeno, kde je. Ve středu se nicméně zúčastnil setkání afrických vůdců v Tanzanii a podle zdroje z okolí tanzanského prezidenta je stále v Dáresalámu.

Nkurunziza dnes pouze přes svůj účet na Twitteru a na svém webu vyzval obyvatele Burundi ke klidu. Následně v prohlášení pro rozhlas převrat v zemi odsoudil. Dodal ale, že je připraven odpustit všem vojákům, kteří se vzdají. Následně rozhlasová stanice přestala vysílat a vysílání bylo obnoveno až po několika hodinách. Prezidentův poradce pak uvedl, že nyní budovu kontrolují lidé věrní Nkurunzizovi. Ti mají pod kontrolou údajně i místní letiště.

Sesazení kvůli třetí kandidatuře

Sesazení prezidenta, jehož třetí kandidatura je podle pučistů neústavní, oznámil generálmajor Godefroid Niyombare ve středu. Obklopovalo ho při tom několik dalších vysoce postavených vojáků a policistů, včetně někdejšího ministra obrany.

Jeden z obyvatel burundské metropole se televizní stanici BBC svěřil, že jeho dům se kvůli bojům neustále otřásá. Přestřelky prý v Bujumbuře opět vypukly kolem poledne. „Schovávám se v domě, je to opravdu děsivé. Je těžké říct, co se děje. Objevuje se množství spekulací,“ popsal. „Včera lidé oslavovali, objímali se a pochodovali ulicemi, dnes je tu ale úplně mrtvo. Nikdo nechce jít ven, všude se střílí,“ dodal.

Nkurunziza stanul v čele desetimilionového Burundi v roce 2005 po skončení 12 let trvající občanské války, která stála život asi 300 tisíc lidí. Znovu byl zvolen o pět let později. Třetí kandidaturou v řadě hlava státu podle odpůrců poruší ústavu, která dovoluje pouze dva mandáty za sebou. Příznivci Nkurunzizy ale tvrdí, že první pětiletý mandát se nepočítá, neboť prezidenta do úřadu tehdy vybrali zákonodárci, nikoli přímo voliči.

Až 50 tisíc lidí na útěku

Do Rwandy a Konga už z obav před vypuknutím násilí uteklo v posledních týdnech více než 50 tisíc lidí. Podle Úřadu vysokého komisaře pro uprchlíky Organizace spojených národů (UNHCR) by se kvůli současné situaci v zemi brzy mohlo mimo domov ocitnout až 300 tisíc obyvatel Burundi.

České ministerstvo zahraničí dnes kvůli nepřehledné situaci v Burundi uvedlo, že cesty do této africké země nedoporučuje. Čechům, kteří už v Burundi jsou, pak doporučilo zemi okamžitě opustit.