Skládka odpadu jako zdroj elektřiny? Na Filipínách funkční realita

Skládka odpadu jako zdroj elektřiny na Filipínách

Skládka odpadu jako zdroj elektřiny na Filipínách Zdroj: profimedia.cz

Na předměstí Manily žehlí Teresita Mabignayová prádlo s využitím bezplatné elektřiny pocházející z hory odpadu, píše agentura AFP. Skládka v Payatas byla na Filipínách jako první vybavena mechanismem umožňujícím přeměnu metanu na elektřinu v rámci programu OSN určeného na boj proti klimatickým změnám.

Z rozkládajících se odpadků se uvolňuje metan, skleníkový plyn, který podle vědců přispívá k oteplování planety. Jeho přeměna v elektřinu zabraňuje tomu, aby se šířil do atmosféry, ale také dovoluje snižovat spotřebu fosilních energií.

Potrubím skrytým pod horou odpadků se shromažďuje plyn a přivádí se do nedaleké elektrárny. Padesátiletá Teresita Mabignayová a její sousedé na předměstí ležícím u skládky mají elektřinu zdarma. „Pomáhá nám to snižovat poplatky za elektřinu,“ prohlašuje žena, jejíž manžel pracující jako hlídač vydělává 200 dolarů (3600 korun) měsíčně.

Jak funguje mechanismus čistého rozvoje OSN
Na základě mechanismu čistého rozvoje (CleanDevelopment Mechanism, CDM), který OSN vyhlásila v roce 2005, platí průmyslové země projekty, které snižují emise, nebo je zcela odstraňují v méně bohatých zemích, jako jsou Filipíny. Výměnou za to získávají kredity, které mohou využít k dosažení vlastních cílů ohledně emisí, jak to stanoví Kjótský protokol.
Podniky v rozvojových zemích mohou získávat kredity ze snižování emisí, z nichž každý se rovná jedné tuně oxidu uhličitého, a prodávat je podnikům, vládám či institucím v bohatých zemích, které tak kompenzují své emise.
Od zahájení tohoto programu se v rozvojových zemích zrodily tisíce projektů s čistou energií: větrné, solární či vodní elektrárny.

Skládka odpadu jako zdroj elektřiny na FilipínáchSkládka odpadu jako zdroj elektřiny na Filipínách | profimedia.cz

Projekt je životaschopný i bez financí OSN

Projekt využívání skládky Paytas byl na základě programu OSN zahájen v roce 2008, vysvětluje Jennifer Fernánová-Camposová, prezidentka společnosti Pangea Green Energy Philippines, která elektrárnu provozuje. Závod přináší ročně statisíce dolarů.

Hospodářská krize však výnosnost projektu snížila: cena jedné tuny oxidu uhličitého od roku 2010 klesala a nyní se pohybuje kolem tří eur (75 korun). Důvodem je zejména pokles poptávky související se zpomalováním ekonomiky.

Projekt elektrárny u skládky je životaschopný i bez financí získávaných prostřednictvím OSN, ujišťuje Jennifer Fernánová-Camposová. Její kapacita byla v březnu zvýšena z 200 kilowattů na jeden megawatt a elektřina se nyní prodává přímo do filipínských sítí.

Skládka odpadu jako zdroj elektřiny na FilipínáchSkládka odpadu jako zdroj elektřiny na Filipínách | profimedia.cz

Elektřina ze skládky má i odvrácený efekt, míní Greenpeace

Objem skleníkového plynu recyklovaného na Patayas se rovná množství, které produkuje 18 tisíc automobilů. Metan odváděný ze skládky také už neznečišťuje podzemní vody v oblasti.

Ovšem podle Greenpeace a dalších sdružení na ochranu životního prostředí, která se stavějí proti výrobě elektřiny z plynů pocházejících ze skládek, má tento systém také obrácený efekt. Soudí, že pozitivní dopady jsou často přeceňovány a že to především vytváří finanční pobídku k tomu, aby se zvyšoval objem odpadu na skládce.

„Takové projekty jen vedou k nárůstu objemu odpadků místo toho, aby se eliminovaly,“ prohlašuje Beau Baconguis z filipínské odnože Greenpeace. Filipínská vláda podle něho neusiluje dostatečně o omezování odpadu. Jen v Manile vyprodukuje jejích 12 milionů obyvatel 6000 až 8000 tun odpadků denně.

Jennifer Fernánová-Camposová však zdůrazňuje, že projekt je doplněn opatřeními ke snižování objemu odpadu ve spolupráci s místními úřady. Objem odpadu přicházejícího denně na skládku Payatas se z 1800 tun před několika lety snížil na dnešních 1200 tun.