Skotové si chtějí nechat libru, Londýn to odmítá

Muž prochází kolem sídla Skotského parlamentu v Edinburghu

Muž prochází kolem sídla Skotského parlamentu v Edinburghu Zdroj: Stepan Bruner, E15

Jedním z nejsilnějších témat kampaně před referendem se stala otázka budoucí skotské měny. Šéf místní vlády Alex Salmond chce v regionu i v případě osamostatnění zachovat libru a vytvořit se zbytkem Británie měnovou unii.

„Je to skotská libra. Nepatří Georgi Osbornovi nebo Edu Ballsovi a my si ji necháme,“ prohlašuje s odkazem na oficiálního a stínového britského ministra financí. Hrozí, že pokud Londýn měnový svazek odmítne, spadnou na něj i skotské dluhy. Britové i Skotové přesto Salmonda tlačí, aby jasně řekl, jaký je plán B pro případ, že se s Brity na libře nedohodne.

Šéf vlády v Edinburghu se nedávno střetl v televizní debatě s britským exministrem financí Alistairem Darlingem (na snímku vlevo) a podle komentátorů měl v debatě navrch. „Alistair připustil, že libru můžeme používat tak jako tak. Nemohou nám zabránit, abychom ji používali – to je důležité zjištění debaty,“ prohlásil. Zároveň prvně připustil, že existují i jiné možnosti než se držet libry.

Darling však argumentuje, že pokud by si samostatné Skotsko nechalo libru, bylo by značně závislé na Londýnu, podobně jako země eurozóny na Bruselu. „Myslím, že měnová unie by byla pro Skotsko špatná, protože náš rozpočet nebudeme schvalovat sami, ale bude to činit cizí zem,“ uvedl politik, který je poslancem za Edinburgh. Zdůraznil také, že Salmondův lehkomyslný přístup ke skotským dluhům může odradit případné věřitele.

Referendum
Referendum o nezávislosti Skotska se bude konat 18. září 2014. Bude v něm položena pouze jedna otázka a to ve znění „Should Scotland be an independent country?“, v češtině přibližně „Mělo by Skotsko být nezávislou zemí?“ Referendu předcházela jednání mezi vládou Skotska a vládou Spojeného království, která vyústila v tzv. Edinburskou dohodu podepsanou v roce 2012 v Edinburghu a garantující legalitu a uznání výsledku referenda a zároveň stanovující některé jeho základní parametry. Zákon o referendu byl 21. března 2013 předložen před Skotský parlament, který ho schválil 14. listopadu 2013 a královna Alžběta II. ho podepsala 17. prosince 2013.

Mnozí experti jsou se Salmondem zajedno v tom, že podobně jako USA nemohou zabránit Panamě používat dolar, nebude Británie schopna bránit Skotsku. Nacionalista má však odpůrce i v řadách příznivců samostatnosti, podle kterých by měl mít region vlastní měnu. Kritici ze všech táborů ho přes úspěch v debatě obviňují, že v otázce nemá příliš jasno. Šéf skotské vlády totiž připouští, že libra může být jen přechodným platidlem, neříká však, na jak dlouho a co by ji mělo nahradit. Jisté je jen to, že euro si národovci v tuto chvíli nepřejí.

„Tyto komentáře odkrývají úplný chaos v srdci Salmondovy měnové pozice. Libra není kolekce cédeček, kterou lze po rozchodu rozdělit. Její hodnota nejsou bankovky a mince v našich kapsách, ale stojí za ní centrální banka a celé Spojené království,“ podotkla skotská konzervativní politička Ruth Davidsonová. Podobně se vyjadřují i skotští labouristé, kteří dokonce šéfovi vlády nedávno nechali vytvořit obří minci, aby upozornili na jeho nedostatečné odpovědi.