Skotové si opět pohrávají s myšlenkou na referendum o samostatnosti

Nacionalisté ovládli George Square v Glasgow

Nacionalisté ovládli George Square v Glasgow Zdroj: Stepan Bruner, E15

Impérium je v ohrožení, varoval v Glasgow Darth Vader
Plakáty s nápisem Yes šly na dračku
Unionisté byli v menšině
Oba znepřátelené tábory od sebe v Glasgow musela oddělovat policie
Pes unionista
21
Fotogalerie
Nové referendum o nezávislosti Skotska je nevyhnutelné, a to vzhledem k politice premiéra Davida Camerona. Prohlásil to jeden z nejváženějších představitelů skotských separatistů a bývalý skotský premiér Alex Salmond. Podobně se vyjádřily v posledních měsících i další skotské osobnosti.

Salmond odstoupil z čela kabinetu loni poté, co v referendu, které prosadil, separatisté prohráli. Přívrženci setrvání Skotska v rámci Velké Británie získali 55,3 procenta hlasů. Konzervativec Cameron ostře vystupoval proti odtržení Skotska a odmítá, aby se v dohledné době konalo další referendum.

K uspořádání druhého referenda jsou podle Salmonda nejméně tři důvody. Předně ten, že Cameron výrazně nezvýšil pravomoci skotských institucí, jak před loňským plebiscitem slíbil. Premiér také pokračuje ve vládních úsporách, což snižuje sociální pomoc obyvatelům. Důvodem je i to, že referendem k členství Británie v EU, které Cameron plánuje, by mohlo Skotsko vypadnout proti své vůli z unie.

Pozici skotských nacionalistů vůči Londýnu posílilo už to, že v loňském referendu se pro samostatnost vyjádřilo bezprecedentních 44,7 procenta odevzdaných hlasů, ale i letošní úspěch v parlamentních volbách. Získali 7. května naprostou většinu z 59 poslaneckých křesel, které má Skotsko vyhrazeno v britském parlamentu. V předchozím volbách v roce 2010 získali jen šest křesel, nyní jich mají rekordních 56.

Podívejte se, jak to ve Skotsku vypadalo před prvním referendem

Reportáž: Skotové střízlivějí po dlouhé párty

Skotsko před referendem: V Ulicích vítězí separatisté