Skotské „ne“ nezávislosti posílilo libru. Rostou i akcie

Dvacetilibrové bankovky

Dvacetilibrové bankovky Zdroj: Petr Kratochvil, Wikimedia Commons (CC0)

Rozhodnutí Skotska zůstat součástí Británie po týdnech nejistoty podpořilo kurz britské libry - k euru stoupla nejvýše za dva roky a k japonskému jenu dokonce nejvýše za šest let. Vzhůru stoupají i britské akcie.

Podle agentury Reuters se v úvodu obchodování očekává výrazný nárůst o 1,2 procenta. Skotové podle výsledků čtvrtečního historického referenda odmítli možnost vyhlásit nezávislost na Británii a šéf skotských separatistů Alex Salmond již uznal porážku.

Úleva z výsledku referenda po týdnech nejistoty podpořila k růstu finanční trhy. Britská libra stoupla v asijském obchodování k dolaru o skoro 0,8 procenta na 1,6525 USD, tedy nejvýše od 2. září.

Vývoj aktuálního kurzu libry k americkému dolaru:

K euru se britská měna vyhoupla až na dvouleté maximum 78,12 pence za euro a k japonskému jenu dokonce nejvýše za šest let, totiž na úroveň 180,66 JPY za libru.

Vývoj kurzu libry k japonskému jenu za dva roky:

Graf 19. 9. 2014.Graf 19. 9. 2014. | capkova@mf.cz

„Na trhu kvůli referendu zavládla nervozita, nakonec se ale ukázalo, že tábor „Ne“ (skotské nezávislosti) je docela silný. Trhy se uklidní a obrátí svou pozornost zpět k ekonomickým vyhlídkám,“ sdělil podle agentury Reuters analytik Minori Uchida ze společnosti Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

Akcie šplhají vzhůru

Na rozhodnutí Skotů reagovali pozitivně obchodníci i podniky. Hlavní indexy londýnské burzy táhly vzhůru především akcie britských bank a investičních společností.

Přední britský akciový index FTSE 100 krátce po začátku obchodování vykazoval nárůst o 0,7 procenta na zhruba 6865 bodů. Více než čtyři procenta přidávaly akcie finančních ústavů jako je Royal Bank of Scotland či Lloyds, které mají ve Skotsku sídlo či významné aktivity a kvůli čtvrtečnímu referendu stály před možným rizikem.

Akcie investičních společností jako je Schroders nebo Aberdeen Asset Management vykazovaly růst v podobném rozsahu.

Na skotské „ne“ zareagovala i burza:

Vzhůru zamířily také akcie energetických firem, které působí v britské části Severního moře. Asi tři procenta přidávaly akcie společností Petrofac a EnQuest. Výsledek referenda potěšil i šéfa britsko-nizozemského energetického koncernu Royal Dutch Shell Bena van Beurdena. Odmítnutí nezávislosti Skotska „zmírňuje provozní nejistotu podniků se sídlem ve Skotsku,“ řekl podle agentury Reuters.

Paul Millar: Skoti jsou v podstatě britští Slováci