Skotsko má novou premiérku, ta plánuje další referendum

Nová skotská premiérka Nicola Sturgeon se svým předchůdcem Alexem Salmondem

Nová skotská premiérka Nicola Sturgeon se svým předchůdcem Alexem Salmondem Zdroj: Skotska vlada

Šéfkou skotské vlády a zároveň separatistické Skotské národní strany (SNP) bude dosavadní dvojka Nicola Sturgeonová. Poslední pochybnosti o pravděpodobné nástupkyni dosavadního lídra Alexe Salmonda rozptýlil fakt, že nemá žádného protikandidáta. V čele skotského kabinetu tak vůbec poprvé stane žena.

Současná místopředsedkyně SNP a zástupkyně prvního ministra Salmonda oznámila svou kandidaturu v září a do dnešní uzávěrky se z jejích možných konkurentů nikdo nepřihlásil. Výsledek hlasování, které ji vynese do čela skotské vlády jako první ženu, je proto předem jasný.

Čtyřiačtyřicetiletá politička hodlá pokračovat ve snaze o odtržení Skotska od Británie. „Nezávislost je pro Skotsko nejlepší budoucností. A já jsem více než kdy jindy přesvědčena, že se jednou staneme nezávislou zemí,“ uvedla budoucí lídryně nacionalistů, podle níž je nezbytnou podmínkou pro samostatnost země vyhlášení nového referenda.

Nacionalisté lákají nové členy

V příštích týdnech hodlá nová vůdkyně uspořádat sérii mítinků po celé zemi, na nichž chce získávat nové členy do své strany a potenciální hlasy pro budoucí referendum o nezávislosti.

Právě v souvislosti s neúspěchem zářijového plebiscitu, který s více než desetiprocentním náskokem vyhráli zastánci setrvání ve svazku s Londýnem, rezignoval Salmond na obě vedoucí funkce.

Odstupující první ministr Skotska své nástupkyni pogratuloval. Na otázku, zda má pro ni nějakou radu, odpověděl, že ji nepotřebuje. „Nicola je schopná poradit si s jakoukoli budoucí událostí,“ řekl Salmond.

Skotskou politiku budou řídit ženy

Sturgeonová byla několikrát zvolena „skotskou politickou osobností roku“ a je kvůli svému vzhledu často přirovnávána k německé kancléřce Angele Merkelové. Do SNP vstoupila v 16 letech a kandidovala do čela strany již v roce 2004, ale nakonec z kampaně odstoupila a podpořila Salmonda.

Díky jejímu úspěchu budou mít od listopadu ve svém čele ženu všechny tři hlavní skotské politické strany: místní labouristy už vede Johann Lamontová a konzervativce Ruth Davidsonová.

Reportáž: Skotové střízlivějí po dlouhé party

Paul Millar: Skoti jsou v podstatě britští Slováci

Zahraniční tisk: Skotské „ne“ přináší velké změny

Skotsko před referendem: V ulicích vítězí separatisté