Skotští poslanci hledají třetí cestu, navrhují vlastní měnu

Dvacetilibrové bankovky

Dvacetilibrové bankovky Zdroj: Petr Kratochvil, Wikimedia Commons (CC0)

Ani britská libra, ani euro. Podle skupiny skotských poslanců v britském parlamentu by nejlepší měnou pro nezávislé Skotsko bylo nové vlastní platidlo.

Zatímco skotská vláda by po osamostatnění nejraději vytvořila měnovou unii s Velkou Británií a udržela si tak libru a záchytnou síť v podobě Bank of England, všechny velké britské strany tuto možnost už dříve vyloučily. Také aktuální zpráva parlamentního výboru pro záležitosti Skotska uvádí, že měnová unie „jakéhokoli druhu“ nemůže vzniknout.

Jako ideální řešení zpráva nehodnotí ani další z plánů skotského premiéra Alexe Salmonda, který navrhuje používat libru bez formálního povolení z Londýna. Podle poslanců by ale tato varianta svazovala skotské vládě ruce v řadě ekonomických otázek.

Poslanci se proto zasazují o vznik vlastní skotské měny. „Navzdory neodmyslitelným rizikům by nová skotská měna dala skotské vládě nejsilnější možné ekonomické páky potřebné k vytvoření nezávislé ekonomické politiky,“ uvádí zpráva.

„Skotská vláda by proto měla vysvětlil, proč nepreferuje vytvoření nezávislé měny, a vydat novou zprávu vysvětlující, jak a s jakými náklady by bylo možné nezávislou měnu vytvořit, a jaké vliv by to měla na skotskou měnovou politiku,“ dodává zpráva.

Na libru máme nárok, tvrdí Edinburgh

Salmondova vláda tvrdí, že po hlasování o nezávislosti se jí podaří měnou unii s Británií vyjednat. Současný postoj Londýna totiž považuje jen za pózu. Tento výklad ale předseda parlamentní komise pro Skotsko Ian Davidson odmítá. „Skotská vláda se snaží vzbudit dojem, že možnost měnové unie je stále živá. Není,“ řekl. „Voliči se musí rychle dozvědět, jaký je plán B skotské vlády,“ píše zpráva.

Skotská vláda závěry zprávy odmítá. „Libra je stejně skotská, jako je anglická, velšská a severoirská. A skutečnost, že skupina protiseparatistických poslanců z Westminsteru cítí potřebu vydat tak chabou zprávu, jako je tato, ukazuje, jak bezzubá je v tomto ohledu kampaň proti odtržení,“ uvedl Salmondův mluvčí.

Poslanecká zpráva dodává, že samostatná skotská ekonomika by nedokázala splnit podmínky pro vstup do eurozóny. V rámci jednání o zachování členství v Evropské unii by ale možná musel Edinburgh přijmout závazek, že euro časem přijme, uzavřeli poslanci.