Slavia nebo Espaňol. Číňané skupují fotbalové kluby po celé Evropě

Hráči španělského týmu RCD Espaňol Barcelona

Hráči španělského týmu RCD Espaňol Barcelona Zdroj: Profimedia.cz

Oslava vítězství klubu FC Sochaux-Montbéliard ve francouzském poháru
Oslava vítězství klubu FC Sochaux-Montbéliard ve francouzském poháru
stadion francouzského klubu FC Sochaux-Montbéliard
3
Fotogalerie
Vstup CEFC do Slavie Praha není jedinou letošní investicí Číňanů v evropské kopané. Vysoké částky začaly ve fotbalově nejvyspělejších zemích utrácet neznámé firmy s překvapivým zaměřením. Majoritu v tradičním španělském klubu RCD Espaňol Barcelona koupil výrobce plastových hraček Rastar Group a automobilka Peugeot prodala svůj celek FC Sochaux dodavateli LED žárovek Ledus.

Nejaktuálnější čínskou investicí je koupě barcelonského Espaňolu, tedy notoricky méně úspěšného městského rivala proslulé FC Barcelony. Hongkonská pobočka Rastaru počátkem listopadu získala 56procentní podíl v klubu za 17,8 milionu eur (481 milionů korun). Navíc oznámila, že do týmu investuje dalších 45 milionů eur (1,2 miliardy korun).

Rastar Group vznikla pod názvem Xinghui Auto Model teprve v roce 2000. Vyrábí plastové modely vozů světoznámých značek, dálkově ovládaná auta, šlapací autíčka pro děti nebo autosedačky. Nedávno vstoupila i do herního a filmového průmyslu.

Šéfem skupiny je miliardář Čchen Jen-šeng, který se v žebříčku nejbohatších Číňanů magazínu Forbes umístil s majetkem za 1,17 miliardy dolarů na 254. místě. „Věříme, že transakce pomůže rozšířit naše aktivity v zábavním byznysu i do sportovního odvětví,“ zdůvodnila firma akvizici.

Čtyřicetitisícová aréna

Klub s celým názvem Reial Club Deportiu Espanyol de Barcelona (Královský španělský sportovní klub Barcelona) se chlubí 115letou historií. Sídlí na moderním stadionu Cornellà-El Prat s kapacitou přes 40 tisíc diváků. Jeho největšími úspěchy jsou čtyři vítězství ve španělském poháru a dvojnásobná účast ve finále poháru UEFA (v sezonách 1987/88 a 2006/07). Momentálně se pohybuje kolem desátého místa dvacetičlenné nejvyšší soutěže.

Španělsko čínské magnáty přitahuje, již v lednu nejbohatší Číňan a vášnivý fotbalový fanoušek Wang Ťien-lin odkoupil za 45 milionů eur pětinový podíl v Atlétiku Madrid, loňském mistru země. Wang šéfuje největší čínské realitní firmě Dalian Wanda, vlastní i americký řetězec kin AMC nebo britského výrobce jachet Sunseeker. Jeho investice do Atlétika se zapsala jako první čínské zapojení do fungování evropského fotbalového klubu.

Od Peugeotu k žárovkám

Nicméně vůbec první stoprocentní ovládnutí evropského týmu čínským investorem nastalo v červenci, kdy výrobce LED žárovek Ledus, což je hongkongská větev čínské firmy Tech Pro, dokončil akvizici francouzského FC Sochaux-Montbéliard.

Klub navzdory loňskému pádu do 2. ligy patří mezi tradiční celky země. V roce 1928 ho založila automobilka Peugeot pro své dělníky a Ledusu ho podle agentury AFP údajně prodala za sedm milionů eur (190 milionů korun).

Klubová aréna Stade Auguste Bonal pro 20 tisíc diváků stojí ve východofrancouzském městě Montbéliard přímo vedle továrny Peugeotu. Tým v 30. letech minulého století dvakrát vyhrál první ligu a dalším velkým úspěchem je také zisk francouzského poháru v letech 1937 a 2007.

„Doufáme v návrat do 1. ligy v nejkratším možném čase,“ řekl po oznámení akvizice šéf Ledusu Li Wing Sang. Zároveň dodal, že se pro příští sezonu počítá s navýšením rozpočtu. „Cílem je vytvořit ze Sochaux mezinárodní značku, která osloví řadu trhů,“ doplnil.

Číňané ve Slavii

Počátkem září pak získala od exministra dopravy Aleše Řebíčka 60procentní podíl ve Slavii Praha čínská finanční a energetická společnost CEFC. Zbytek ovládl spolumajitel aerolinek Travel Service Jiří Šimáně. Číňany prý ke Slavii nasměroval její fanoušek a šéf česko-čínské obchodní komory Jaroslav Tvrdík. Noví majitelé nechtěli konkretizovat, jakou částku hodlají do Slavie investovat a o kolik se zvýší rozpočet.

CEFC, která v posledních měsících v Česku mohutně investuje do realit, médií, aerolinek Travel Service nebo finanční skupiny J&T, se také stala partnerem fotbalové reprezentace. Firma bude do české kopané investovat ročně desítky milionů korun.

Premier League i burza

V zahraničních médiích se už také vyrojily spekulace kolem vstupu Číňanů do anglické Premier League. Skupina nejmenovaných čínských investorů údajně dává dohromady 3,5 miliardy eur (kolem 95 miliard korun) na nákup podílu v anglickém gigantu Manchester United.

Kolem fotbalu se točí více čínských boháčů. Realitní fond Evergrande osmičky čínského žebříčku Forbesu Chuej Kchaj-jena a internetová firma Alibaba miliardářské dvojky Jacka Ma vlastní čínský klub Guangzhou Evergrande, který se stane prvním asijským fotbalovým týmem, jehož akcie vstoupí na burzu. Guangzhou letos v červnu podepsal smlouvu s bývalým trenérem brazilské reprezentace Luizem Felipe Scolarim. Před týdnem klub již podruhé vyhrál asijskou Ligu mistrů AFC Champions League.