Slováci rozbíhají e-zdravotnictví, lékaři se ale do systému nestihli přihlásit

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: profimedia.cz

Přes odpor lékařských odborů spustilo Slovensko komplexní systém elektronického zdravotnictví ezdravie. Do systému měli být k 1. lednu zapojeni všichni lékaři, lékárníci a laboratoře na Slovensku, ve skutečnosti se budou přihlašovat postupně ještě během příštích měsíců.

Ministr zdravotnictví Tomáš Drucker musel kvůli zpožděním lékaře ujistit, že v prvním roce nebudou uplatňovány tvrdé sankce. „Žádný lékař se nemusí obávat neadekvátní penalizace za to, že bude na systém elektronického zdravotnictví nabíhat postupně, pokud měl na své straně relevantní překážky,“ uvedl Drucker.

Jako hlavní cíl uvádějí autoři projektu ezdravie zvýšení kvality zdravotních služeb, hlavně prostřednictvím sdílení zdravotní dokumentace mezi lékaři. Například praktický lékař může využít závěry vyšetření specialisty a nemusí je dělat duplicitně. „Spuštění systému ezdravie znamená historicky největší kvalitativní změnu v oblasti zdravotnictví,“ tvrdí úředníci Národního centra zdravotnických informací. Systém by zároveň měl vést k úsporám v řádu desítek milionů eur.

Léky si pacienti díky systému ezdravie vyzvednou na občanský průkaz nebo na kartičku zdravotní pojišťovny. Zároveň vzniká záznam o všech předepsaných a vydaných lécích, který pomůže zabránit nebezpečným kombinacím léků. Lékaři musejí povinně zadávat do systému data o vyšetření, popis rentgenu či propouštěcí zprávu z nemocnice.

Vše má probíhat na pozadí běžného softwaru, který lékaři používají. Nejvíc mohou ze systému těžit pacienti, kteří už mají občanské průkazy s čipem. Ti tak dají snadno přístup k veškeré své dokumentaci kterémukoli lékaři. Do roku 2022 přitom mají mít občanky s čipem všichni obyvatelé.

Zavádění systému rozhodně nešlo hladce. Připravuje se od roku 2008 a původně se počítalo se spuštěním v roce 2013. Technické řešení se měnilo, e-recepty měly fungovat zcela jinak. Existují i pochybnosti o bezpečnosti údajů v dokumentaci. „Obáváme se, že systém půjde hacknout,“ uvedl Peter Visolajský z Lekárského odborového združení. Projekt stál přes 50 milionů eur. Přispěly na něj i evropské dotační programy a zdravotní pojišťovny.