Slovenská vláda podpořila zavedení dobrovolné vojenské služby

slovenští vojáci, mise v Afghánistánu,

slovenští vojáci, mise v Afghánistánu, Zdroj: Spc. Kelly Hunt, public domain, wiki

Slovenská vláda podpořila zavedení dobrovolné vojenské služby, kterou chce ministerstvo obrany posílit armádní zálohy. Kabinet premiéra Roberta Fica také schválil návrh na trestání obyvatel země, jež se v cizině zapojí do bojových operací polovojenských jednotek.

Od příštího roku by vojenskou přípravu bez nutnosti vstoupit do profesionální armády mohlo na pětimilionovém Slovensku absolvovat na 150 občanů ročně. Zájemci o dobrovolnou službu ve vojsku se budou připravovat na případnou obranu vlasti.

Výcvik vojáků v rámci dobrovolné vojenské přípravy potrvá 12 týdnů. Většina tohoto času bude zaměřena na získání zručností například v oblasti taktické či střelecké přípravy, dále radiační, chemické a biologické ochrany či zvládnutí komunikačních a informačních systémů. Po ukončení přípravy absolventi výcviku složí vojenskou přísahu a budou povýšeni do hodnosti voják druhého stupně.

Příspěvek na výcvik

Slováci, kteří se zapojí do dobrovolné vojenské přípravy, získají během výcviku nárok na finanční odměnu, která dosáhne 135 eur (3650 korun) měsíčně. Jde spíše symbolický příspěvek, jehož výše odpovídá přibližně šestině průměrné měsíční mzdy. Povinná vojenská služba na Slovensku byla zrušena v roce 2006. V současnosti má země zhruba 14 tisíc profesionálních vojáků. Aktivní zálohy hodlá posílit také Česko, vláda navrhla zvýšit jejich odměny a poskytnout jim lepší výhody.

Slovensko také plánuje trestat své občany, kteří se v cizině zapojí do bojových operací polovojenských jednotek. Až osmileté vězení podle návrhu jednobarevné levicové vlády, která se může ve sněmovně opřít o pohodlnou většinu, bude hrozit mimo jiné za účast v konfliktu na východě Ukrajiny, kde na straně proruských separatistů bojují podle dostupných informací také Slováci.

Již v současnosti hrozí na Slovensku trestní stíhání osobám, které bez povolení vykonávají službu v cizím vojsku. Ze stávající právní úpravy podle dřívějšího vyjádření odborníků a politiků ale není jasné, zda je trestná pouze služba v regulérní armádě cizího státu nebo i účast v operacích neoficiálních ozbrojených seskupení v cizině.

Poláci masově vstupují do vojenských spolků. Chtějí se umět bránit Rusku