Slovenské opoziční strany se tříští do bezvýznamnosti

Víra. Procházka i přes propad Sítě věří v zisk pětiny
hlasů. Šance, že příští kabinet sestaví on nebo  současný premiér Robert Fico, je podle něj jedna ku jedné

Víra. Procházka i přes propad Sítě věří v zisk pětiny hlasů. Šance, že příští kabinet sestaví on nebo současný premiér Robert Fico, je podle něj jedna ku jedné Zdroj: Profimedia.cz

Slovensko oficiálně stanovilo termín příštích parlamentních voleb na první březnový víkend příštího roku. Roztříštěná opozice tak nemá ani dvanáct měsíců na konsolidaci. Trend je přitom zatím zcela opačný a středopravá část spektra zažívá divokou migraci politiků.

„Pravice je dnes v rozkladu a sotva dokáže ze svého středu zformovat alternativu vůči Smeru,“ konstatuje v aktuální analýze politolog Roman Michelko.

Nově se na politické scéně snaží uchytit strany Skok a Šance. V čele Skoku, tedy Slovenské občanské koalice, stojí Juraj Miškov, jenž byl ve vládě Ivety Radičové ministr hospodářství za Svobodu a Solidaritu (SaS). Mezitím ale ještě stihl projít Novou renegáta z Křesťanskodemokratického hnutí (KDH) a exministra vnitra Daniela Lipšice. Oba se nyní se svými projekty pohybují kolem dvou procent hlasů. A SaS nad nimi jen mírně vyčnívá.

Ještě beznadějnějším případem se zdá být Šance, v níž zakotvilo několik odpadlíků od někdejší pravicové těžké váhy, Slovenské demokratické a křesťanské unie – Demokratické strany (SDKU-DS). Šanci by si vybraly jen desetiny procenta voličů. Rozvalenou „mateřskou“ partaj, které zbyli dva poslanci z jedenácti, tři a půl.

Náchylnost voličů zavedených stran podpořit nové subjektyNáchylnost voličů zavedených stran podpořit nové subjekty | E15

Propad zažívá i Síť, kterou po působivém výkonu v loňských prezidentských volbách založil další odrodilec od KDH, Radoslav Procházka. Hlas by jí dalo osm až devět procent tázaných, dříve se pohybovala kolem dvanácti.

Vládní Smer přesto velký důvod k radosti nemá. I jemu preference od voleb poklesly. „Na jednobarevnou vládu to stačit nebude,“ citoval server aktuality. sk politologa Tomáše Koziaka. Spekuluje se tak o možné koalici strany s KDH.

Podle expertů je však pravděpodobnější návrat sociální demokracie ke spolupráci s nacionalisty, jelikož se Slovenská národní strana (SNS) zvedá nad pětiprocentní hranici. Spokojené mohou být maďarské strany. Most-Híd se drží kolem „svých“ sedmi procent a šanci dostat se do parlamentu nyní má i Strana maďarské komunity (SMK).