Slovenské veřejné zakázky mění pravidla

Po měsících jednání se slovenskému parlamentu konečně podařilo stanovit nová pravidla pro veřejné zakázky. Ministr vnitra Robert Kaliňák nemluví jen o novele, ale přímo o reformě. V systému nákupu zboží a služeb pro veřejnou správu se totiž mění mnoho – od zavedení státního „eBaye“ až po vyřazování příliš levných nabídek.

Poslanci navíc jen při závěrečném hlasování odsouhlasili desítky pozměňovacích návrhů. „Netroufám si říci, že přesně víme, co v novele je,“ reagovala opoziční poslankyně Lucia Žitňanská, která se problematice věnuje.

Přestože na odhalení všech změn a jejich dopadů bude potřebný čas, v principu vláda ví, čeho jimi chce dosáhnout. Mají přinést větší transparentnost a zrychlit proces zakázek. „To, v jaké míře se tyto cíle podaří naplnit, bude v podstatném rozsahu záviset na praktickém používání novelizovaných ustanovení zákona jak zadavatelem, tak i uchazeči o státní zakázky,“ míní advokát Andrej Leontiev ze společnosti TyalorWessing e/n/w/c.

Dodržování zákona v praxi může být problém i podle šéfa Transparency International Slovensko Gabriela Šípoše, což se už i ukázalo. Úřad pro veřejné zakázky (ÚVO) má například povinnost zveřejňovat nabídky uchazečů na internetu, ale nedělá to.

Šípoš upozorňuje i na fakt, že novela dává zadavatelům více pravomocí k hodnocení dodavatelů a jejich vyřazování. „Bude tak záležet na kontrole ÚVO, nakolik se ubráníme zneužívání této moci a následným manipulacím v tendrech,“ dodává. Vzniknout má devítičlenná rada úřadu, jež bude posuzovat námitky uchazečů. Členy budou osoby jmenované vládou a předseda a místopředseda úřadu. Křeslo šéfa úřadu patří v rámci politické dohody opozici.

Novinkou je také zavedení lepšího přehledu o uchazečích tendrů. Jejich profil má být dostupný na internetu. Lepší výběr má ulehčit i povinnost uvádět subdodavatele při zakázkách nad deset milionů eur. Přísněji bude vypadat i námitkové řízení ze strany uchazečů. Budou se posuzovat až po ukončení tendru, což má zabránit prodlužování soutěží.

Elektronické tržiště

Na otázku, jestli dojde ke skutečným změnám, dá odpověď až realizace novinek, mezi něž patří elektronické tržiště. Bude sloužit k nákupu běžného zboží a služeb, který by měl proběhnout do tří pracovních dnů. Princip je jednoduchý. Firmy se zaevidují v registru a budou informované o zadání soutěže, jež může trvat třeba jen několik hodin. V případě velkých zakázek však bude potřeba nakupovat přímo přes ministerstvo vnitra.