Slovensko koupí radary samostatně, plán na spolupráci s Českem padl

Radiolokátor pardubické společnosti Retia

Radiolokátor pardubické společnosti Retia Zdroj: Retia

Slovensko bude postupovat samostatně při koupi armádních radarů, které nahradí dosluhující zařízení sovětské výroby, oznámil slovenský ministr obrany Martin Glváč. Po krachu společného projektu zemí visegrádské čtyřky (V4) na pořízení radiolokátorů chtělo Slovensko spolupracovat při nákupu s Českem, ani tento záměr se ale nezdařil.

„Bude vyhlášen mezinárodní tendr. Pokoušeli jsme se dohodnout s ČR, ale Česká republika půjde jiným způsobem. My už déle čekat nemůžeme, budeme muset jít samostatně,“ uvedl Glváč k nákupu vojenských radarů.

Slovensko plánuje koupit tři vojenské radary, součástí kontraktu by měla být také opce i na další radiolokátor. „Třemi radary dokážeme pokrýt celé území a zajistit plnění úkolů,“ řekl Glváč. Dodal, že očekává výrazně nižší cenu za jeden radar než dříve zmiňovaných 20 milionů eur (548 milionů korun).

Výsledky tendru očekává Glváč na podzim. Výrobci radarů již koncem dubna představili slovenskému ministerstvu obrany své zařízení. Slovensko kvůli sankcím EU vůči Rusku nedokáže modernizovat stávající armádní radary, protože sankce se týkají i ruského výrobce těchto zařízení. „Fungování našich radarů máme zajištěno ještě na rok 2016,“ řekl Glváč.

Historická modernizace armády
Současná slovenská vláda premiéra Roberta Fica zahájila největší modernizaci armády v její novodobé historii. Stát se už rozhodl koupit víceúčelové vrtulníky Black Hawk, jakož i vojenská dopravní letadla C-27J Spartan. Slovensko také vyjednává se Švédskem o pronájmu stíhaček, které by nahradily dosluhující ruské stroje MiG-29.