Slovensko zavedlo namátkové kontroly na hranicích

ilustrační foto, Romové, Slovensko,

ilustrační foto, Romové, Slovensko, Zdroj: ctk

Slovensko zintenzivnilo ostrahu na svých hraničních přechodech s Maďarskem a Rakouskem. Policejní hlídky nezastavují každé projíždějící vozidlo, cílem namátkových kontrol je odhalit převáděče s migranty. Novinářům to dnes řekl slovenský policejní prezident Tibor Gašpar.

Slovenské ministerstvo vnitra dnes nejprve informovalo o zavedení dočasných kontrol na přechodech se dvěma zmiňovanými státy. Kontroly na hranicích s Rakouskem oznámilo už o víkendu Německo, tento krok zdůvodnilo náporem uprchlíků.

„Není to kontrola každého, kdo projíždí přes hranici. Je na hlídkách, aby si vybraly, které vozidlo a osoby zkontrolují, s důrazem na zjišťování převáděčů. Nejde o dočasnou kontrolu, kterou je nutné předem oznámit Bruselu,“ uvedl Gašpar.

V souvislosti s nynější migrační vlnou v EU Slovensko podle tamního ministerstva vnitra také vyslalo na hranice dalších 220 policistů a zintenzivnilo hlídky v pohraničí i mimo oficiální hraniční přechody. Podle Gašpara slovenští policisté odpoledne uskutečnili na hranici s Maďarskem cvičení, s nasazením armády do oblasti policie nepočítá.

Slovensko není cílem imigrantů

Slovensko nemá informace, že by mělo čelit přílivu migrantů. „O naši zemi není zájem. Primárním cílem (migrantů) je Rakousko a Německo,“ řekl Gašpar.

Slovenské ministerstvo vnitra dopoledne informovalo o zavedení dočasných kontrol na přechodech s Rakouskem a Maďarskem. Později upřesnilo, že policisté nebudou zastavovat každé projíždějící vozidlo.

„Zpřísněné kontroly jsou zaměřeny na pašeráky s migranty. Jde o dočasná opatření, v tuto chvíli neumíme odhadnout, dokdy budou platit,“ sdělila Michaela Paulenová z tiskového odboru ministerstva vnitra. Zpřísněný režim na zmiňovaných hranicích podle ní neznamená konec schengenského prostoru bez kontroly vnitřních hranic.

Evropská komise nemá o slovenském kroku zprávy

Evropská komise zatím nedostala ze slovenské strany žádné upozornění, že Bratislava se chystá hraniční kontroly zavádět. V případě Německa se tak stalo, zdůvodněním byl právě migrační tlak.

Slovensko je součástí schengenského prostoru volného pohybu osob bez kontrol na vnitřních hranicích mezi jeho členskými státy. Kontroly ovšem lze v mimořádných situacích dočasně obnovit.

Slovensko v uplynulých týdnech nečelilo výraznému náporu migrantů. Běženci pobývající v sousedním Maďarsku, které spojuje se Slovenskem hranice o délce 655 kilometrů, zamířili hlavně do Rakouska a pak dále do západní Evropy.