Slovenský kabinet zřejmě čeká horký podzim

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Slovenskou vládní koalici čeká hned několik problémů. Opoziční Smer–SD se tento týden rozhodl, že se pokusí sesadit šéfku kabinetu Ivetu Radičovou. Vládní čtyřce navíc hrozí, že přijde v parlamentu o většinu. Dva zákonodárci z Křesťanskodemokratického hnutí (KDH) údajně zvažují odchod z poslaneckého klubu strany. Ke klidu nepřispívá ani přetrvávající napětí mezi premiérkou a ministrem financí Ivanem Miklošem.

Sociální demokracie tvrdí, že chce podat návrh na vyslovení nedůvěry Radičové zejména kvůli „korupčním a klientelistickým skandálům, které se objevily v bezprostřední blízkosti premiérky“.

Uvádí například případ někdejšího poradce ministerské předsedkyně Martina Novotného, který je ve vazbě kvůli podezření ze zneužití dotací na dostavbu biatlonového areálu. Smer také připomíná kauzu pronájmu budovy daňovým úřadům v Košicích, ve které zase figuruje Mikloš.

Předseda opoziční partaje Robert Fico Radičovou obvinil z toho, že tento problém přechází mlčením. Místopředsedkyně Slovenské demokratické a křesťanské unie–Demokratické strany je v těžké pozici mimo jiné i proto, že za Miklošem stojí šéf strany a ministr zahraničí Mikuláš Dzurinda. Zřejmě i kvůli tomu Fico tvrdí, že důvodem k odvolání Radičové je i „celková neschopnost premiérky řídit vládu“.

Koalice měla už před prázdninami problémy s loajalitou některých zákonodárců, jeden ze „zrádců“ byl za trest vyloučen z klubu Svobody a Solidarity. Pokud další dva lidé odejdou z klubu KDH, bude její schopnost prosazovat normy závislá na podpoře nezařazených poslanců.

Průzkumy ukazují, že kdyby se volby konaly nyní, Smer by sice s přehledem vyhrál, současné koalici by se ale podařilo opět sestavit vládu. Ve 150členném parlamentu by měla 80 křesel, zbytek by připadl sociální demokracii.

Ekonomika zpomalila

Slovenská ekonomika ve druhém čtvrtletí zpomalila tempo růstu na 3,3 procenta z 3,5 procenta v prvním čtvrtletí. Uvedl to slovenský statistický úřad, který tak potvrdil svůj odhad z předchozího měsíce. Loni slovenská ekonomika stoupla meziročně o čtyři procenta, letos se očekává mírnější růst. Příčinou je vládní balíček na ozdravení státních financí, který zahrnuje propouštění ve státní správě a zvýšení některých daní.