Slovenský parlament schválil dluhovou brzdu

Bratislava, ilustrační foto

Bratislava, ilustrační foto

Slovensko bude mít ústavně ohraničenou maximální výšku veřejného dluhu. Na základě zákona přijatého dnes parlamentem vznikne také nezávislá rada pro rozpočtovou zodpovědnost. Za návrh, který připravili zástupci všech parlamentních stran, hlasovalo 146 ze 147 přítomných poslanců. Norma nabude účinnosti v březnu příštího roku.

„Je to velmi dobrá zpráva a velmi dobrý signál. Takováto pravidla jsme měli už ve volebním programu a takovýto závazek jsme měli i v programovém prohlášení vlády,“ komentoval výsledek hlasování ministr financí a místopředseda Slovenské demokratické a křesťanské unie-Demokratické strany (SDKU-DS) Ivan Mikloš.

„Je to též splnění závazku, o kterém se dokonce v měkčí formě bude diskutovat v Bruselu, takže jsme v jistém smyslu předběhli společné řešení,“ dodal.

Veřejný dluh má být v následujících letech omezen na 60 procent hrubého domácího produktu, v letech 2018 až 2027 hranice postupně klesne na 50 procent. Zpočátku od úrovně 50 a nakonec 40 procent nastoupí sankce, které se budou směrem k maximální hranici stupňovat.

Začne se vysvětlujícím dopisem ministra financí poslancům, následovat bude balík opatření na snížení dluhu a zmrazení platů členů vlády, postihy skončí u hlasování o důvěře vládě v parlamentu. Obdobná omezení se budou týkat i samospráv. Klíčovým údajem pro potřeby tohoto zákona bude úroveň veřejného dluhu, kterou každý rok zveřejňuje Eurostat.

V minulém roce slovenský dluh stoupl z 35 procent HDP na 41. Letos se odhaduje na 44 procent.