Slovenský tisk: Babiš navštěvoval byt StB

Šéf skupiny Agrofert a podle časopisu Forbes nejbohatší Slovák Andrej Babiš

Šéf skupiny Agrofert a podle časopisu Forbes nejbohatší Slovák Andrej Babiš Zdroj: E15 Anna Vackova

Jeden z autorů spisu StB o tajném bytě přiznává, že zná Andreje Babiše. Lídr politického hnutí Ano vehementně popírá svou spolupráci s komunistickou tajnou službou, sloveneký deník SME si ale vyžádal další spis z archivu Ústavu paměti národa, který údajnou spolupráci potvrzuje.

V sobotu deník SME a server E15.cz informovaly o spisu Oko, podle kterého agent Bureš (údajné krycí jméno Babiše) podával StB hlášení. Záznamy o Burešovi jsou i v dalším svazku o propůjčeném tajném bytě s názvem Voják.

Dokumenty, které nyní získal deník SME, zatím nebyly nikdy zveřejněné. Ústav paměti národa je chtěl předložit až soudu, u kterého Babiš dokazuje, že ho StB evidovala jako agenta neoprávněně.

Babišovi advokáti pochybují o věrohodnosti spisu Voják a dalších důkazů, které předložil Ústav paměti národa. Když soud důkazy připustí, jsou připraveni se bránit. „Nemají žádnou důkazní hodnotu,“ uvedl pro SME Vladimír Ruman, advokát Andreje Babiše.

Babiš spolupráci s StB popírá

Babiš kontakty s StB v roce 1982 sice přiznal, ale uvedl, že tajná služba od něho chtěla pouze analýzu fosfátů pro obchod se Sýrií. Tvrdí, že v době údajného podpisu spolupráce s StB byl v zahraničí. To mají u soudu dosvědčit i jeho dva bývalí spolupracovníci z firmy Petrimex.

Majitel Agrofertu podpis spolupráce striktně popírá, soudí se o pravost dochovaných archiválií a o výmaz z registru spolupracovníků StB. Týdeník Euro nicméně minulý týden získal fragmenty listin, které Babišův možný vztah ke komunistické tajné policii posilují. Právě krycí jméno Bureš se nově objevuje ve svazku bývalého pracovníka podniku Plastimpex Alexeje Nováka, na něhož údajně podal Babiš minimálně dvakrát hlášení, stejně jako na jeho firmu Plastimpex.

Nové důkazy v kauze Babiš