Slovenští hříšníci z Panama Papers se bát nemusí. Neplatit daně je výhodné

Euro, bankovky

Euro, bankovky Zdroj: Pixabay.com

Nedávno otevřená kauza Panama Papers se na Slovensku týká celkem 115 jmen. I když by slovenské úřady při případném podezření na daňové úniky začaly jednat, potenciální provinilci by mohli spát docela klidně. Zákon o daňových podvodech na začátku roku sice zpřísnil, stále ale umožňuje neplatičům výhodnou možnost, jak se trestu vyhnout. Před třemi roky vládní Smer při novele do zákona vložil institut účinné lítosti.

Podle aktuálního znění zákona stačí podat dodatečné daňové přiznání do 15 dní poté, co finanční úřad zahájil vyšetřování. Za každý rok, kdy neplatič daň neuhradil, se připočítá sedmiprocentní pokuta. Denník N to přirovnává k úvěru s mírně vyšší sazbou než v případě tržní půjčky. Průměrné úroky se na Slovensku pohybují kolem čtyř procent.

Slovenské řešení je úplně bizarní a v Evropě unikátní

Před novelou platnou od začátku roku bylo dlouhodobé neplacení daní ještě výhodnější, protože stačilo doplatit desetiprocentní pokutu bez ohledu na čas, který od nesplnění daňové povinnosti uplynul.

V České republice je také možné využít účinnou lítost a nedoplatek zaplatit, po zahájení daňové kontroly je už ale pozdě. „Slovenské řešení je úplně bizarní a v Evropě unikátní,“ řekl deníku partner advokátní kanceláře TaylorWessing Andrej Leontiev.

„Krácení daně je na rozdíl od jejího nezaplacení úmyslný podvod. Někdo si upraví přiznání, aby mu vyšla nižší daň. Je to, jako by zanikl trestný čin zpronevěry nebo krádeže. Ukradnete někomu kolo, a když vám na to přijdou, vrátíte ho a nic se nestane,“ řekl serveru bývalý ministr vnitra a spravedlnosti, poslanec Daniel Lipšič.

Pokyn od Andreje. Finanční úřady protahují registrace plátců DPH