Slovenští politici se hlásí o maďarské občanství

maďarská vlajka

maďarská vlajka

Na Slovensku se provalil případ politika, který získal maďarské občanství, a hrozí mu tak odebrání slovenského. Kauza představitele neparlamentní Strany maďarské koalice (SMK) znovu poukazuje na vleklý problém, který vládní koalice slibovala vyřešit před několika měsíci.

Předseda pobočky SMK v Levicích na jihu země László Gubik přiznal, že před několika dny v Maďarsku složil občanskou přísahu, ukázal i fotky z ceremoniálu. Přesto doufá, že ho slovenské úřady nepotrestají. „Pevně věřím, že se to nestane. Tento zákon pokládám za protiústavní. Mojí vůlí je zůstat občanem Slovenské republiky. Chci tu žít, mít rodinu a pracovat,“ řekl novinářům.

Ministerstvo vnitra se k případu nevyjádřilo. „Jakmile budeme mít potvrzené, že někdo získal občanství země, ve které nemá žádnou formu pobytu, samozřejmě přichází o slovenské občanství,“ upozornil ale podle deníku Sme před časem šéf rezortu Daniel Lipšic. Gubikovi hrozí i pokuta více než tři tisíce eur za to, že krok nenahlásil úřadům.

Podle ministra vnitra má Slovensko možnost zjistit, jestli se někdo stal Maďarem. Zatím eviduje devět lidí, kteří kvůli tomu o slovenské občanství přišli. V případě nejslavnějšího žadatele, předsedy SMK Józsefa Berényiho, však stále jasno není. Formulář vyplnil asi dva měsíce před Gubikem. Odmítá se ale jednoznačně vyjádřit k tomu, zda mu Budapešť vyhověla. Na nedávný ministerský dotaz, zda je občanem Slovenska, odpověděl kladně. Poukázal přitom na ústavu, která neumožňuje odebrat někomu občanství proti jeho vůli.

„Renegátů“ se zastal lídr koaliční strany Most-Híd Béla Bugár. Podle něj není dobré, aby Slovensko ztrácelo občany jen kvůli špatnému zákonu z doby vlády Roberta Fica. „V koalici však nevidím vůli najít společné řešení. Je tu zřejmě jediná možnost – aby se lidé, kteří o občanství přijdou, obrátili na soud,“ uvedl.

Řešení na podzim

Parlament v Budapešti schválil zákon umožňující krajanům zisk maďarského občanství loni v květnu. Ještě týž den na něj Národní rada v Bratislavě reagovala normou, která zavedla sankce v podobě ztráty slovenského občanství. Nová vláda slíbila úpravu novelizovat. O změnách se rokovalo začátkem roku, strany se ale nedokázaly domluvit. Proti koaličnímu návrhu se postavil například známý odbojář Igor Matovič. Poukazuje na to, že nízké statistiky ztrát občanství svědčí o tom, že hrozba funguje. Trest odnětí dokladů by odpustil pouze lidem, kteří v příslušné zemi nejméně rok žili. O problému se má opět jednat v říjnu. Bratislava chce záležitost řešit také mezistátní smlouvou, na její podobě se zatím s Budapeští nedohodla.