Smlouva o obchodu mezi EU a Ukrajinou začne platit až v roce 2016

Ukrajinský prezident Petro Porošenko a předseda Evropské rady Herman Van Rompuy

Ukrajinský prezident Petro Porošenko a předseda Evropské rady Herman Van Rompuy Zdroj: ctk/AP

Smlouva o volném obchodu mezi Evropskou unií a Ukrajinou nezačne být plně uplatňována před koncem roku 2015, unie ale plánuje ponechat Ukrajině do té doby své trhy jednostranně otevřené. Uvedl to evropský komisař pro obchod Karel De Gucht po svém pátečním jednání s ukrajinským ministrem zahraničí Pavlo Klimkinem a ruským ministrem hospodářského rozvoje Alexejem Uljukajevem.

Smlouva o volném obchodu mezi EU a Kyjevem, která ruší většinu celních bariér, souvisí s významnou asociační dohodou osmadvacítky a Ukrajiny. Rusko, kterému se hospodářské sbližování Ukrajiny s EU nelíbí, pro případ spuštění režimu volného obchodu hrozilo zavedením cel na ukrajinské výrobky.

Evropská unie už jako výraz podpory Ukrajině podmínky dohody ze své strany plní. Toto preferenční období ale mělo s počátkem listopadu skončit a platit měla začít smlouva jako taková. Podle De Guchta nyní Evropská komise navrhne členským zemím a Evropskému parlamentu prodloužení stávajícího režimu až do konce příštího roku. De Gucht v pátek také zdůraznil, že po oněch 15 měsíců, o kterých je platnost smlouvy mezi Ukrajinou a EU pozdržena, nenastanou změny v úpravě obchodních vztahů mezi Ukrajinou a Ruskem.

"Velmi složitá ekonomická situace na Ukrajině"

„Důvodem, proč to děláme, a proč přesně chceme také pokračovat s jednostrannými obchodními opatřeními, je velmi složitá ekonomická situace na Ukrajině,“ prohlásil eurokomisař. Pozdržení také podle něj nechává prostor, aby všechny strany dál přinášely své postřehy a návrhy. Konzultace mezi Ruskem, EU a Ukrajinou na technické úrovni mají dál pokračovat.

Zástupce Evropské komise přitom předpokládá, že ukrajinský parlament i europarlament asociační dohodu i související dohodu o volném obchodu příští týden ratifikují tak, jak je plánováno. Dnes uzavřená dohoda podle eurokomisaře také připomíná potřebu mírového procesu na Ukrajině a právo této země na územní celistvost a vlastní rozhodování o své budoucnosti.